Hírvilág

Az élelmiszerbiztonság kihat vesénk egészségére is

2011. AUGUSZTUS 15.

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg 2009. június 3. és 6 között a Debreceni Nephrologiai Napokat (DNN), mely idén „A melamin tragédia és tanulságai” címmel külön szekcióban foglalkozott a tavaly ősszel hazánkban is nagy visszhangot keltő kínai melamin mérgezés tömeges gyermek-vesekövességgel járó következményeivel. A szekció egyik elnöke és előadója Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária, a MÉBiH főigazgatója volt, aki az élelmiszerbiztonság és egészségünk kapcsolódására, valamint az emberi felelőtlenség következményeire hívta fel a figyelmet előadásában, melyben ismertette az esemény kronológiáját, kiváltó okait és következményeit.

A szekció nyitó előadását Dr Kertai Pál professzor, a Magyar Köztársaság első tisztifőorvosa, a népegészségügy nagyra becsült szaktekintélye tartotta, a melamin kémiájáról és toxicitásáról. A szekció utolsó előadása a melamin nephrotoxicitását (vesekárosító hatását) elemezte, ezt az előadást Dr. Kárpáti István, a DNN fő szervezője, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Medicina tanszék tanszékvezető egyetemi docense tartotta. A nagy érdeklődést kiváltó előadásokat élénk vita követte.

Az élelmiszerbiztonság és a vesebetegségek összefüggése egyéb vonatkozásokban is felmerült. Kiváló előadás hangzott el az E. coli fertőzések gyakori szövődményének számító, súlyos, sok esetben halálos hemolitikus urémiás szindrómáról (HUS), valamint arra is felhívták a figyelmet, hogy egyes üdítőitalok foszforsav tartalma elősegíti a vesekőképződést. A konferencia fő vezérfonala pedig a helytelen táplálkozás és civilizációs megbetegedések (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség) vesebetegségben megmutatkozó szövődményeinek áttekintése volt. Ennek következményei ijesztőek, a krónikus vesebetegek száma az utóbbi időben jelentősen és folyamatosan emelkedik.

A szervezők szerint Magyarországon már legalább fél millió a veseelégtelenségben szenvedő beteg, melyek ellátása, a késői szövődmények kezelése (dialízis, veseátültetés) komoly kihívást jelent az egészségügyi ellátó rendszer számára. Az egészségesebb életmód, a helyes táplálkozás, a sóban szegényebb élelmiszerek fogyasztása ezt a helyzetet lényegesen javítani tudná.

Forrás: MÉHIB

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Gondolat

„Kivisszük a betegséget, behozzuk az egészséget”: tavaszi gyógyító hiedelmek

Az érdekességre törekedve tekintjük át a magyar nyelvterület tavaszi gyógyító szokásait.

Egészségpolitika

Lelkünket betegíti a rossz környezet

Lég-, fény- vagy zajszennyezés, klímaváltozás, az extrém időjárási események, a városi, épített környezet, vagy a kémiai szennyező anyagok, fémek, műanyagok és gyógyszerek, bizonyítottan akár komoly lelki betegségeket okozhatnak. A Covid-19 most különösen aktuálissá teszi a problémát: ugrásszerűen nőtt meg a szorongás, depresszió, de az öngyilkosságok száma is, főleg az aktív korúak körében.

Gondolat

Akaraterő újrafelfedezése

A szerzőpáros meglátása szerint a modern személyiségelméletek főleg strukturális mechanizmusokra épülnek, míg az akaraterő modellje „termodinamikai” szemléletű. Radikális felvetésük szerint az én-tudat is az önszabályozás érdekében jött létre, és az önszabályozás eszközeként érthető meg. Kifejtik, hogy az akaraterő okos és szisztematikus növelése jó beavatkozási pont lehet mind az egyén önfejlesztési kísérleteiben, mind pedig nevelési kérdésekben.