Hírvilág

Az édesanyákat ért gyermekkori traumák befolyásolják gyermekük születési súlyát

2011. AUGUSZTUS 15.


A gyerekkorukban bántalmazott édesanyák gyermekei alacsonyabb születési súllyal jönnek a világra - derült ki egy új tanulmányból.

A gyerekkori nehéz sors, szegénység, illetve az élvezeti szerek serdülőkori és terhesség alatti használata megemeli annak az esélyét, hogy gyermekünk kisebb születési súllyal jöjjön világra. Az ilyen gyerekeknek nagyobb az esélyük arra is, hogy meghaljanak még az első életévük betöltése előtt, illetve, hogy krónikus egészségi problémáik alakuljanak ki. Az Egyesült Államokban a gyerekek 8 százaléka születik 2500 grammnál kisebb súllyal.

A Seattle-i Washington Egyetem kutatói 136 édesanya adatait elemezték, akiket gyerekkoruk óta vizsgáltak. Azok a nők, akiket érzelmileg, fizikálisan vagy szexuálisan bántalmaztak, illetve rossz szociális körülmények között éltek, nagyobb eséllyel dohányoztak, fogyasztottak alkoholt vagy kábítószereket terhességük során, ami szintén megnöveli az alacsony születési súly előfordulási esélyét.
„Eredményeink szerint az édesanyák anyagi helyzete illetve a gyerekkori rossz élmények hatással vannak évekkel később születendő gyerekeire is” - véli a cikk szerzője Amelia Gavin, szociális munkás, docens. „Fontos felfedezés, hogy a gyerekkori tapasztalatok azok, amik így hatnak, nem a felnőttkori depresszió, nehézségek vagy túlsúly befolyásolja a születési súlyt”.

Az orvosoknak célszerű rákérdezni a kismamák gyerekkorára, így nagyobb figyelmet tudnak fordítani a magasabb kockázatú terhesekre.
A közlemény online jelent meg a Journal of Adolescent Health aktuális számában.
Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Szegénység és erőszakHogyan is érzel a mamád iránt? A korai élmények epigenetikájaIntim partner általi bántalmazás és a gyermek bántalmazása az anya általGyakran gondolnak öngyilkosságra az elvált szülők gyermekeiGyermekbántalmazás világszerteInfarktus és stroke a gyermekkori bántalmazás áldozatainál
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.