Hírvilág

Az ázsiaiak másképp viszonyulnak a halálhoz

2011. AUGUSZTUS 15.


Az elmúlás gondolata meglehetősen ijesztő, azonban a szorongás mértéke jelentősen függ attól, milyen kultúrába születtünk bele. A Psychological Science című lapban megjelent tanulmány az európai és az ázsiai származású amerikaiak hozzáállását hasonlítja össze a témában.

A Kaliforniai Egyetemen dolgozó Christine Ma-Kellams és kutatótársai úgy találták, hogy az európai felmenőkkel rendelkezők esetében a halál gondolata arra ösztönzi őket, hogy szigorúbban ítélkezzenek. Az ázsiaiak énmagukhoz való viszonyában sokkal jelentősebb szerepet kapnak a körülöttük élők.

A kísérletben résztvevőket arra kérték, hogy írják le, mit gondolnak saját halálukról, a kontrollcsoportot pedig arra, jellemezzék a fogfájást. Miután ezzel végeztek, azt kellett eldönteniük, mennyi óvadék ellenében helyezzenek szabadlábra egy prostituáltat, és magáról a prostitúcióról is véleményt kellett formálniuk. Az európaiak, miután még saját haláluk körül forogtak a gondolataik, sokkal keményebben ítélték meg a nőt, mint a kontrollcsoport vagy akár az egyébként konzervatívabb ázsiaiak.

A második vizsgálat során egy olyan ember történetét osztották meg a résztvevőkkel, aki önhibáján kívül sérült meg egy balesetben. Az eredmény hasonló volt: az európaiakat a saját sebezhetőségükre emlékeztette az eset, és nagy arányban okolták az áldozatot a sorsáért, míg az ázsiaiak nem így gondolkodtak.

Az eredmények egybecsengenek azon korábbi kutatásokkal, amelyek szerint az európaiak és az ázsiaiak máshogy tekintenek önmagukra. „Az európaiak meg akarják magukat védeni a halál gondolatától, mivel önmaguk elvesztése a legrosszabb, ami történhet velük. Az ázsiaiak nem gondolkoznak ilyen individualistán, ők a környezetük részének tekintik magukat” – magyarázták a kutatók.

Kapcsolódó anyagok: cikk címe
’Kész vagyok, ha kell, megyek...’
Párbeszéd a halálról - könyvbemutató
Beszélni a halálról is kell
Az újjáélesztés rettenete
Pillantás az egészségünkre Az OECD országok és Magyarország egészsége, 2010-ben


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.

Gondolat

Haldokló beteget ápolni embert próbáló feladat

Gyógyíthatatlan vagy rossz kórjóslatú betegek felvilágosítása, ellátása címmel oktatja az egészségügyi szakdolgozókat dr. Domján Andrea jogász, vezető ápoló az Interakció az Egészségügyben című modul keretében a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum egészségügyi szakdolgozóknak szervezett OKJ-s képzésein.

Gondolat

Meggyógyulni a rákból: életmódváltással

L. Lilla 32 éves értelmiségi nő, 8 hónapja fedezte fel, hogy a jobb mellében egy csomó van.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.