Hírvilág

Az ázsiaiak másképp viszonyulnak a halálhoz

2011. AUGUSZTUS 15.


Az elmúlás gondolata meglehetősen ijesztő, azonban a szorongás mértéke jelentősen függ attól, milyen kultúrába születtünk bele. A Psychological Science című lapban megjelent tanulmány az európai és az ázsiai származású amerikaiak hozzáállását hasonlítja össze a témában.

A Kaliforniai Egyetemen dolgozó Christine Ma-Kellams és kutatótársai úgy találták, hogy az európai felmenőkkel rendelkezők esetében a halál gondolata arra ösztönzi őket, hogy szigorúbban ítélkezzenek. Az ázsiaiak énmagukhoz való viszonyában sokkal jelentősebb szerepet kapnak a körülöttük élők.

A kísérletben résztvevőket arra kérték, hogy írják le, mit gondolnak saját halálukról, a kontrollcsoportot pedig arra, jellemezzék a fogfájást. Miután ezzel végeztek, azt kellett eldönteniük, mennyi óvadék ellenében helyezzenek szabadlábra egy prostituáltat, és magáról a prostitúcióról is véleményt kellett formálniuk. Az európaiak, miután még saját haláluk körül forogtak a gondolataik, sokkal keményebben ítélték meg a nőt, mint a kontrollcsoport vagy akár az egyébként konzervatívabb ázsiaiak.

A második vizsgálat során egy olyan ember történetét osztották meg a résztvevőkkel, aki önhibáján kívül sérült meg egy balesetben. Az eredmény hasonló volt: az európaiakat a saját sebezhetőségükre emlékeztette az eset, és nagy arányban okolták az áldozatot a sorsáért, míg az ázsiaiak nem így gondolkodtak.

Az eredmények egybecsengenek azon korábbi kutatásokkal, amelyek szerint az európaiak és az ázsiaiak máshogy tekintenek önmagukra. „Az európaiak meg akarják magukat védeni a halál gondolatától, mivel önmaguk elvesztése a legrosszabb, ami történhet velük. Az ázsiaiak nem gondolkoznak ilyen individualistán, ők a környezetük részének tekintik magukat” – magyarázták a kutatók.

Kapcsolódó anyagok: cikk címe
’Kész vagyok, ha kell, megyek...’
Párbeszéd a halálról - könyvbemutató
Beszélni a halálról is kell
Az újjáélesztés rettenete
Pillantás az egészségünkre Az OECD országok és Magyarország egészsége, 2010-ben


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

PharmaPraxis

A gyógyszerész mint menedzser

Mint minden munkahelyen, ahol emberek dolgoznak együtt, a gyógyszertárban is szükség van arra, hogy valaki ellássa a vezetői szerepkört. De mi tesz egy gyógyszerészt egyben sikeres vezetővé, mai szóval: menedzserré, aki jól koordinálja a vele dolgozó technikusok munkáját, megszervezi, irányítja és kontrollálja a gyógyszertár vagy a klinikai munkacsoport működését?

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.