Hírvilág

Az anyák kijátsszák a családtervezési politikát Kínában

2011. OKTÓBER 24.


A Kínából érkező, Hongkongot szülőszobaként használó terhes nők számának növekedése ellen tiltakoztak vasárnap a hongkongi anyukák. Évente több tízezer kínai nő szül a különleges igazgatású területen, kiszorítva a helyi várandósokat és felfelé hajtva az árakat.

Több mint ezer hongkongi anyuka - köztük várandós kismamák - vonult az utcára vasárnap, hogy a Kínából érkező, Hongkongban szülni akaró nők számának növekedése ellen tiltakozzon. Gyakori ugyanis, hogy a babát váró helybéliek a Kínából ezrével érkező várandós anyák miatt nem jutnak megfelelő kórházi ellátáshoz gyermekük születésekor, mindennapos probléma a szülőszobák túlzsúfoltsága, és ugyanígy az orvoshiány.

Nem hivatalos statisztikák szerint a tavaly a különleges igazgatású területen regisztrált 88 ezer újszülött mintegy fele kínai szülők gyermekeként jött világra. A "szülésturizmus" egy 2001-es precedens értékű per után indult be, akkor a bíróság úgy ítélkezett: a kínai anyától és kínai apától Hongkongban született gyermek ott automatikusan lakhatásra és oktatásra jogosulttá válik. A kínai anyák ezen kívül gyakran a szigorú, egy gyermeket engedélyező hivatalos családtervezési politika kijátszását kísérlik meg a hongkongi szüléssel.

A problémát megoldandó június végén a hongkongi hatóságok kvóták felállítását határozták el, vagyis 2012-től a közkórházakban 3400-ra, a magánrendelőkben 31 ezerre csökkentették a nem helyi lakosok számára engedélyezett szülések számát. "Az új rendelkezések csak rövid távon működnek majd. A szülőszobára be nem jutó kínai anyák most az utolsó pillanatig várnak, és a terhesség megindulása után a sürgősségi ellátás szolgáltatásait használják, ezen az új szabályok sem változtatnak" - panaszolta a vasárnapi tüntetés szóvívője.

A szigorítás bejelentése óta ráadásul a gyermekeiket jövőre váró kínai anyák már hónapokkal előre helyet foglalnak maguknak a hongkongi magánrendelőkben, az igen gyorsan betelő helyek szűkös kínálata pedig az árak jelentős megemelkedését eredményezte. Egy szülés ára - minden egyéb szolgáltatás nélkül - ma eléri a 100 ezer hongkongi dollárt (2,8 millió forint), ami 25 százalékos növekedés az év eleji tarifákhoz képest.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.