Hírvilág

Az angiotenzinreceptor-gátló nem javította a stroke prognózisát

2011. AUGUSZTUS 15.

A stroke-ot elszenvedett betegek prevencióját tanulmányozó PROGRESS vizsgálatban igazolták, hogy a vérnyomás csökkentése ACE-gátlóval és diuretikummal csökkentette a stroke ismétlődésének kockázatát. Ugyancsak a stroke harmadlagos prevenciójában az angiotenzinreceptor-gátló telmisartan hatásosságát értékelték a gyártó által támogatott, nemzetközi PRoFESS vizsgálatban, amelynek vérnyomáscsökkentő ágában több mint 20 000 beteg, akik a megelőző négy hónapban szenvedtek stroke-ot, kapott telmisartant vagy placebót. A további vérnyomáscsökkentők alkalmazását a kezelőorvosra bízták. A betegek átlagéletkora 66 év volt, és a résztvevők egyharmada volt nő. A betegek háromnegyede szenvedett ismert hypertoniában; a besoroláskor átlagosan 144 Hgmm-es szisztolés vérnyomást mértek. A telmisartancsoportban a szisztolés vérnyomás a várakozásoknak megfelelően csökkent (4-5 Hgmm-rel). A 30 hónapos követés során azonban nem találtak szignifikáns különbséget a stroke ismétlődésének gyakoriságában: a telmisartancsoport 8,7%-a, míg placebocsoport 9,2%-a szenvedett stroke-ot. Hasonlóképpen az összes cardiovascularis esemény gyakoriságát is csak nem szignifikáns mértékben csökkentette a telmisartan (13,5%, illetve 14,4%), és nem különbözött a két vizsgált csoport halálozása sem. A telmisartancsoport több tagja lépett ki a vizsgálatból, a legtöbben az alacsony vérnyomás által okozott panaszok miatt. Ezek az eredmények ismét azt bizonyították, hogy nem feltétlenül mutatkozik meg közvetlen előnyként valamelyik kockázati tényező javítása. A stroke-ot szenvedett, mérsékelten emelkedett vérnyomású betegek körében a telmisartankezelés 30 hónap alatt nem járt klinikai előnnyel, pedig csökkentette a vérnyomást. Az eredményekből nem derül ki, hogy többi angiotenzinreceptor-gátlótól is hasonló hatás várható-e.

Forrás: Yusuf S et al. for the PRoFESS Study Group. Telmisartan to prevent recurrent stroke and cardiovascular events. N Engl J Med 2008 Aug 27;

NEJM, https://content.nejm.org/cgi/content/full/359/12/1225

PubMed: PMID: 18753639

Szemlézte: dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A clopidogrelre rezisztens genotípus

A fehér bőrű lakosság 25%-a hordozza azt a génváltozatot, amely a clopidogrel hatását gyengítve kétszeresére növeli az akut coronariaszindróma utáni szövődmények kockázatát!

Hírvilág

A lacunaris stroke és a kettős thrombocytagátló kezelés

Az SPS3 vizsgálatban az acetilszalicilsav kiegészítése clopidogrellel növelte a vérzést és a halálozást a nélkül, hogy többlet előnyt hozott volna.

Hírvilág

Gyakori, de rossz kombináció: clopidogrel és protonpumpagátlók

Az akut coronariaszindróma miatt clopidogrellel és a clopidogrel gastrointestinalis szövődményei ellen protonpumpagátlóval kezelt betegekben csökkent a clopidogrel hatékonysága.

Hírvilág

Pitvarfibrillatio: clopidogrel az acetilszalicilsav mellé

A warfarinnal nem kezelhető betegek esetében az acetilszalicilsav-kezelés kiegészítése clopidogrellel csökkentette az ischaemiás stroke kockázatát.

Hírvilág

A stroke ismétlődésének megelőzése: Melyik a legjobb thrombocytagátló stratégia?

A PRoFESS vizsgálatban sem sikerült egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a stroke harmadlagos prevenciójában melyik a jobb thrombocytagátló protokoll, a clopidogrel vagy az acetilszalicilsav és az elnyújtott felszabadulású dipyridamol kombinációja. A nagy betegszámú, nemzetközi vizsgálatban a legtöbb hatásossági végpontot tekintve nem találtak különbséget a két kezelésmód között, csak a biztonságosság terén mutatkozott némi különbség.