Hírvilág

Az amerikai kontinensen megbetegedéseket okozó új influenzavírus

2011. AUGUSZTUS 15.

• Influenzajárvány az USA-ban és Mexikóban
• Mi a helyzet Európában?
• Mi a teendő ebben a helyzetben?
• Új világjárvány fenyeget?
• Biztonságos Mexikóba vagy az USA-ba (Kalifornia, Texas, Kansas) utazni?
• Mit tehetek, hogy védjem magam, ha Mexikóba, Kaliforniába vagy Texasba szeretnék utazni?
• Milyen megelőző intézkedések szükségesek, ha az utazó visszatér Mexikó vagy az Egyesült Államok azon területeiről, ahonnan eseteket jelentettek?
• Mi a sertésinfluenza?
• Megbetegítheti-e a sertésinfluenza-vírus az embert?
• Hol fordultak elő emberi megbetegedések?
• Az ember hogyan fertőződhet?
• Biztonságos-e a sertéshús és -húskészítmények fogyasztása?
• Van-e emberek számára gyártott oltóanyag, amely véd az új influenzától?
• Milyen intézkedéseket tett hazánkban az egészségügyi kormányzat?


Influenzajárvány az USA-ban és Mexikóban

Az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC) április 25-én kiadott információi szerint 11 – laboratóriumi vizsgálattal megerősített – esetet derítettek fel az USA három államában (Kalifornia, Kansas és Texas), melyek március vége és április közepe között kezdődtek, enyhe influenzaszerű tünetekkel jelentkeztek, és a betegek vizsgálati mintájában egy új influenza A-vírust azonosítottak.
Ezzel párhuzamosan Mexikóban márciusban – szokatlan módon – újra emelkedni kezdett az influenzaszerű megbetegedések száma, április 17-23. között a fővárosban (Mexico City) több mint 850 tüdőgyulladással járó megbetegedést regisztráltak, közülük 59 fő meghalt. Az ország három területe (Mexico City, Baja California és San Luis Potosi) érintett.
Az előzetes laboratóriumi vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy a mexikói eseteket az USA-ban észlelt, fent említett megbetegedésekben kimutatotthoz hasonló vírus okozza. Egyelőre nem ismert az oka annak, hogy a két járvány esetében miért különbözik a megbetegedések súlyossága.

Az amerikai és a mexikói egészségügyi hatóságok megerősítették az influenza figyelőszolgálatot és megkezdték az esetek aktív felderítését. Mexico City-ben felfüggesztették az iskolák és egyetemek működését, és javasolták a nagy tömegek részvételével zajló események elhalasztását. A személyi higiénére vonatkozó ajánlásokat tettek közzé, melyek csökkentik az influenzavírus terjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet (www.who.int) fokozott figyelemmel követi az eseményeket, koordinálja az új influnezavírus által okozott járvány kialakulására adandó esetleges globális választ, és folyamatosan értékeli az influenza világjárvány kialakulásának kockázatát. A WHO honlapján publikálta a jelenlegi járványt okozó vírus genetikai összetételét, és a megbetegedések laboratóriumi vizsgálatára vonatkozóan az influenza-laboratóriumoknak tett ajánlásait.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (www.ecdc.europa.eu) információkat szolgáltat az eseményről, és ajánlásokat fogalmaz meg a járvány továbbterjedésének megakadályozására.

Miért jelent problémát a jelenleg az USA-ban és Mexikóban kialakult járvány?

A jelenlegi járványt okozó új influenza A(H1N1)-vírus sertés-, madár- és emberi influenzavírus-géneket is tartalmaz, és korábban nem észleltek olyan vírust, amely ebben a kombinációban hordozta volna a géneket. Ehhez járul még az, hogy ez a vírus a korábbiaknál hatékonyabban képes emberről emberre terjedni, és az általa okozott megbetegedések egy része igen súlyos.

Mi a teendő ebben a helyzetben?

Az amerikai, a mexikói és az európai egészségügyi hatóságok az Egészségügyi Világszervezettel együtt folyamatosan figyelik a járványügyi helyzetet. A mexikói hatóságok számos intézkedést tettek a járvány megfékezésére: felfüggesztették az iskolák működését, a tömegrendezvények elkerülését javasolták. Továbbá a személyi higiénés magatartásra vonatkozó ajánlásokat tettek arra, hogy lehet elkerülni a fertőződést, hogy lehet gátolni a vírus terjedését. Az amerikai hatóságok hasonló ajánlásokat fogalmaztak meg és fokozták a betegek felderítésére irányuló tevékenységet.

Mi a helyzet Európában?

Európában jelenleg a spanyol kormány jelentette be, hogy egy Mexikóból nemrég visszatért férfi tesztje pozitív lett.

Biztonságos Mexikóba vagy az USA-ba utazni?

Az Egészségügyi Világszervezet vagy az USA Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja még nem adott ki nyilatkozatot az utazások kockázatára vonatkozóan, az állásfoglalásuk az elkövetkező napokban várható.
Javasoljuk, hogy azok a személyek, akik a Mexikóba vagy az USA-ba történő utazást terveznek, figyeljék az Egészségügyi Világszervezet, a Külügyminisztérium tájékoztatóit, az Egészségügyi Minisztérium, az Állami Népegészségügyi és Tisztorvosi Szolgálat valamint az Országos Epidemiológiai Központ honlapját. Minden utazónak javasolt az alább részletezett, általános higiénés szabályokat betartani.

Mit tehetek, hogy védjem magam, ha Mexikóba, az USA-ba szeretnék utazni?

Az utazóknak a légúti terjedésű fertőzésekre vonatkozó általános megelőző intézkedéseket különösen fontos betartani akkor, ha olyan területre utaznak, ahol az új influenza A-vírus által okozott megbetegedések halmozottan fordulnak elő:
-Kerülje el a betegekkel való szoros kontaktust. Ha Ön beteg, tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket attól, hogy ők is megfertőződjenek.
-Ha beteg és enyhe tünetei vannak, maradjon otthon. Ezzel segít másoknak megelőzni, hogy elkapják Öntől a betegséget.
-Ha beteg és súlyosak a tünetek, pl. nehézlégzés esetén azonnal forduljon orvoshoz.
-Tartson zsebkendőt a szája és az orra elő, ha köhög vagy tüsszent. Ez megelőzheti, hogy az Ön körül tartózkodók megbetegedjenek. Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe.
-Gyakran mosson szappannal és meleg vízzel kezet, különösen, ha köhögött vagy tüsszentett. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a kezével.

Milyen megelőző intézkedések szükségesek, ha az utazó visszatér Mexikó, az USA járvány által érintett területéről?

Az érintett területről visszaérkező utazóknak a terület elhagyását követő 7 napig figyelniük kell egészségi állapotukat, és az alábbiak közül egy vagy több tünet észlelése esetén azonnal orvoshoz kell fordulniuk:
-Láz
-Légúti tünetek, mint pl. köhögés, nátha
-Torokfájás
-Lehetséges további tünetek, mint pl.
o Végtagfájdalmak
o Fejfájás
o Hidegrázás
o Rossz közérzet
o Hányás vagy hasmenés (influenzára nem minden esetben jellemző, de a jelenlegi járványhoz tartozó eset közül néhánynál jelentkezett).

Mi a sertésinfluenza?

Eredetilag a sertésinfluenza a sertések ragályos, heveny légúti betegsége, melyet a különféle sertésinfluenza A-vírusok idézhetnek elő. A megbetegedési arány magas és az elhullási arány alacsony (1-4%). A vírus a sertések között is levegőben porladó váladékcseppek (aeroszol), illetve közvetlen vagy közvetett kontaktus révén terjed. Járványok egész évben előfordulnak, de a mérsékelt égövön ősszel és télen gyakoribbak. Sok országban rutinszerűen oltják a sertéseket is a betegség ellen. Bár a sertésinfluenza-vírus általában fajspecifikus, és csak sertéseket fertőz, de néha átlépi a fajok közötti határt és emberi megbetegedéseket is okozhat.

Megbetegítheti-e a feltehetően sertés-eredetű, új influenza A-vírus az embert?

Igen. Sporadikus, emberre terjedő megbetegedéseket és az emberekről az állatokra terjedő influenza-járványokat az 1950-es évek óta alkalmanként kimutattak, általában a sertésekkel kapcsolatban álló személyekben (sertésgondozó, állatorvos, stb.) között.
A tünetek hasonlóak a szezonális emberi influenza tüneteihez (hirtelen kezdetű láz, légúti tünetek, és hasmenés is lehetséges), de a klinikai kép széles határok között változhat a tünetmentes fertőzéstől a halált okozó súlyos tüdőgyulladásig.

Hol fordultak elő emberi megbetegedések?
A Nemzetközi Egészségügyi Szabályzat 2007. évi életbelépése óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Amerikai Egyesült Államokban és Spanyolországban regisztrált sertésinfluenza megbetegedéseket. Az Egyesült Államokban 1976-ban egy katonai táborban sertésinfluenza-járvány zajlott, a katonák között 200-nál is több megbetegedést észleltek, 12 beteg kórházi ápolásra szorult, egy meghalt.

Az ember hogyan fertőződhet meg?

Az emberek általában a fertőzött sertésekkel való közvetlen kapcsolat révén kapják el az influenza vírusát. Néhány beteg kórelőzményében nem mutatható ki a sertésekkel való közvetlen kontaktus. Esetükben valószínű, hogy fertőzött embertől kaphatták meg a vírust.

Biztonságos-e a sertéshús és -húskészítmények fogyasztása?

Igen. Nincs olyan adat, mely azt bizonyítaná, hogy az új influenza megfelelően kezelt és elkészített sertéshús vagy abból származó húskészítmény elfogyasztása révén terjedt volna emberre. A influenza-vírust a sertés és más húsok elkészítéséhez általánosan ajánlott 70 C főzési hőmérséklet elpusztítja.

Van-e emberek számára gyártott oltóanyag, amely véd az új influenzától?

Magyarország törekszik arra, hogy hozzájusson a vírustörzshöz. Ezt követően lehetővé válna az oltóanyag gyártásának megkezdése. Ez 4 hetet venne igénybe, 4 hétig tartanának az ellenőrzések, szükség esetén 8-12 hét után az oltásokat tömegesen el lehetne végezni. Az influenzavírusok nagyon gyorsan változnak, és nagyon fontos, hogy az oltóanyagban lévő és a járványt okozó vírus megfeleljen egymásnak, mert csak így biztosítja legjobban a beoltott személy megfelelő védelmét. Ezért kell az Egészségügyi Világszervezetnek évente kétszer –egyszer az északi, egyszer pedig a déli félteke téli szezonjára vonatkozóan – az oltóanyaggyártáshoz vírust választani a szezonális védelemhez. Az Egészségügyi Világszervezet által ajánlása alapján a jelenlegi szezonra gyártott influenza vakcina nem tartalmazza az új influenza-vírust. Csak valószínűsíthetjük, hogy a jelenleg használatos szezonális oltóanyag valamilyen mértékű keresztvédelmet nyújt az USA-ban és Mexikóban jelenleg cirkuláló sertésinfluenza-vírussal szemben. Az Egészségügyi Világszervezet szorosan együttműködik partner-intézeteivel, hogy további ajánlásokat tegyen a szezonális influenzaoltásnak a sertésinfluenza-fertőzések megelőzésében való alkalmazására. Ezt a kérdést újra megvizsgálják, amint több információ áll majd rendelkezésre.

Milyen intézkedéseket tett hazánkban az egészségügyi kormányzat?
• a Ferihegyi repülőtéren az egészségügyi szolgálat kiemelt tájékoztatása, a mai napon többnyelvű figyelemfelhívó plakátok kihelyezése
• a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal megtörtént a kapcsolatfelvétel és tájékoztatás a jelenlegi járványügyi helyzetről
• a regionális és kistérségi ÁNTSZ intézetek tájékoztatása, a regionális és egészségügyi szolgáltatói influenza tervek felülvizsgálatának elrendelése, az állategészségüggyel történő együttműködés erősítése
• az influenza figyelő szolgálat megerősítése: az egészségügyi szolgáltatók tájékoztatása a tünetekről és szükséges teendőkről megbetegedés gyanú esetén
• a Pandémiás Bizottság összehívása 2009. április 27-én 13.00 órára
• a lakosság számára járványügyi zöld szám biztosítása holnap reggeltől, azaz 2009. április 28-tól: 06 80 204-217
• folyamatos lakossági tájékoztatás a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon

A tájékoztatást az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központ munkatársai az alábbi honlapokon megjelent információk alapján állították össze:

WHO
CDC
ECDC Europe

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.