Hírvilág

Az alkohol a ludas

2012. FEBRUÁR 24.

Az alkohol fogyasztása a legfőbb rizikófaktor az úgynevezett pszichoaktív anyagok közül a közlekedési balesetek, különösen a halálos kimenetelűek előidézésében Európában, így Magyarországon is – állapította meg egy uniós felmérés, amelyet Szegeden mutattak be.

A "Kábítószerek, alkohol és gyógyszerek hatása alatti gépjárművezetés (DRUID – Driving Under the Influence of Drugs, Alcohol and Medicines)" elnevezésű nemzetközi projektben részt vett a Szegedi Tudományegyetem Orvostani Intézete és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is.

A DRUID projektben 18 európai ország 37 szervezete vett részt. A vizsgálatok 7 különböző tudományos területen folytak, ezek közül a magyarok kettőhöz csatlakoztak. Az egyik terület az alkohol, a gyógyszer és a kábítószer előfordulási aránya a közutakon véletlenszerűen leállított gépjárművezetőknél, a másik pedig ugyanezen anyagok kockázatbecslése balesetben súlyosan megsérült vagy meghalt emberek adatainak elemzése alapján.

A szegedi szakemberek 2008-2009-ben gyűjtöttek adatokat Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. A közutakon leállított járművezetőket önkéntes alapon vizsgálták alkoholszondával, illetve a levett nyálminta toxikológiai elemzésével. Varga Tibor elmondása szerint 90 százalékos volt az együttműködés. Magyarországon a kábítószerek közül elsősorban a cannabis és az amfetaminok fordultak elő a mintákban.

A megállapítások szerint az alkoholfogyasztás mellett nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gyógyszer hatása alatt történő járművezetés ellenőrzésére, mivel Magyarországon kiugróan magas az ellenőrizetlen gyógyszerfogyasztás.

Varga Tibor egyetemi tanár, a program vezetője elmondta: elsősorban a rendszertelen gyógyszerszedés a problémás. Ha ugyanis az előírt nyugtatót, fájdalomcsillapítót a páciens csak alkalomszerűen veszi be, az negatív hatással van a vezetésre, míg a "beállított” szerek nem okoznak hirtelen figyelemromlást.

Mintegy 50 ezer vizsgálatot végeztek el a szakemberek. Európa államaiban a véletlenszerűen leállított járművezetőknél az alkoholfogyasztás 3,48 százalékos, a kábítószer-fogyasztás 1,9 százalékos volt, míg a járművezetők 1,4 százaléka receptköteles, központi idegrendszerre ható gyógyszert vett be. Magyarországon ezzel szemben a sorrend fordított volt: a gyógyszer jelenléte több mint a kétszerese, 3,41 százalék volt, a kábítószer-fogyasztás nem érte el az 1 százalékot, míg az alkoholfogyasztás csupán 0,13 százalékban volt kimutatható.

A balesetben súlyosan megsérült vagy meghalt gépjárművezetők esetében a megoszlás az európai sorrendet követte: alkohol az esetek 35,6 százalékában, kábítószer 4,35 százalékban, míg gyógyszer 11,1 százalékban volt jelen. Varga Tibor közölte: ez azt jelenti, hogy még mindig az alkohol a legnagyobb rizikófaktor a halálos baleseteknél, de nagyon sok baleset történik akkor is, amikor a járművezetők gyógyszerek hatása alatt állnak.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Idegtudományok

Pszilocibin-kiváltotta élmények hatása

A referált tanulmány szerzői a John Hopkins Egyetem kutatói, akik számos más intézettel együttműködésben folytatnak kutatásokat a pszilocibin hatásáról egészséges önkéntesek részvételével. A pszilocibin (a hallucinogén gombák hatóanyaga)hosszú távú pozitív élményeket okozó hatásáról régóta ismerünk anekdotikus beszámolókat, a tudományos vizsgálatok száma azonban elenyésző.

Gondolat

„Nem torzítás, hanem a valóság egy másik vetülete”

A fotográfus és boncmester Gálos László Norbert technikáról és testekről.