Hírvilág

Az ajtó Ausztriában

2013. JÚLIUS 23.


A kelet- és közép-európai filmek bemutatására szakosodott filmmustrára több Oscar-díjas filmest is meghívtak a szervezők. A fesztivál vendége lesz Branko Lustig Egyesült Államokban élő horvát filmproducer, aki többek között a Schindler listája és a Gladiátor című film születésénél bábáskodott. Allan Starski lengyel díszlettervező, aki a Schindler listája mellett Roman Polanski A zongorista című filmjénél is közreműködött, a fesztivál alkalmával szemináriumot is tart majd Bécsben.

Az 1982-es Mephisto című filmjéért szintén Oscar-díjjal jutalmazott Szabó István legújabb alkotásával, Az ajtó című, Magyarországon 2012-ben bemutatott drámával szerepel a versenyprogramban.

Az ötven levetített film között lesz még egyebek mellett Adrian Sitaru román rendező Domestic című 2012-es filmje és a lengyel Malgoska Szumowska W Imie (...nevében) című alkotása.

A 2012-ben útnak indított Let,s CEE! fesztivál arra vállalkozik, hogy kiemelkedő közép- és kelet-európai játék- és dokumentumfilmeket ismertessen meg a bécsi közönséggel, köztük fesztiváldíjas alkotásokat. A filmek nagy részét először mutatják be Ausztriában.

A fesztivál címe angol nyelvű szójáték, amely a \"Lássuk!\" (Let\'s see!) kifejezést és Közép- és Kelet-Európa angol nevének rövidítését (CEE) ötvözi.

A tavalyi programban Magyarországról Sós Ágnes rendező Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek című, a 2011-es Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilmért járó Ember Judit-díjjal kitüntetett dokumentumfilmje szerepelt.


2013. július 22., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Az orvosi kender

"Az endokannabinoid rendszer befolyásolása terápiás hatású lehet szinte valamennyi emberi betegségben" írta Pacher Pál és Kúnos György egy nemrég megjelent áttekintő közleményében. Egy civil szervezet 2016 júniusában megrendezte az első magyar gyógyászati kannabisz konferenciát.

Hírvilág

Hogyan hat a napsütés az öngyilkossági kockázatra?

A napsütés időtartama pozitívan korrelált legfeljebb tíz nappal az öngyilkosság előtt a kockázattal, de negatívan 14–60 nappal az öngyilkosság előtt.

Gondolat

A kapcsolat

GYIMESI Ágnes Andrea

A keze tele volt szatyrokkal, megint túlvásárolta magát. Munka után botladozva cipekedett, megfogadta, hogy többé nem hozza magát ilyen helyzetbe, de nap, mint nap megtette.

Hírvilág

Extrém sportom: a mentés

Pezsgőbb a város a ködös vasárnap korareggelen, mint máskor. Karácsony köszönt ránk néhány nap múlva, s kellhet még ez-az a fa alá, az ünnepi asztalra.

Hírvilág

Gyilkos elmék, avagy bűnügyi profilkészítés a mindennapokban

Az elmúlt években párhuzamosan több televíziós sorozat is fut, ahol a sorozatelkövetők bűnügyi profiljának elkészítésével a film végére természetesen el is kapják a gyilkost. Mi ennek a tudományos alapja?