Hírvilág

Áprilistól csökken a tb-támogatás - az összes piaci szereplőt érinti a 15 milliárdos lefaragás

2011. AUGUSZTUS 15.

Az egészségügyi tárca még elviselhetőnek tartja a betegek gyógyszerterheinek növekedését, hiszen annak üteme az infláció mértékének közelében marad a tb által támogatott medicinák körében.
A kormány döntése szerint várhatóan áprilistól vezetik be a teljes gyógyszerpiacot érintő rendeletet, amely a betegterhek emelkedése mellett többletterhet jelent a gyártóknak és a forgalmazóknak is. A szigorítást a foglalkoztatás, így az adók és járulékok csökkenéséből fakadó egészségbiztosítói bevételkieséssel magyarázza a szaktárca. A válság miatti szigor nem hagyhatja érintetlenül ezt az ágazatot sem.

A betegszervezetek szerint a gyógyszerkassza 15 milliárdos lefaragása elviselhetetlen terhet ró a lakosságra. Ugyan nem érinti a megszorítás a nagyon súlyos betegségekre adott 100 százalékos támogatású gyógyszereket , de ahol egy-egy szer többféle betegség kezelésére is alkalmas (ezek a legnagyobb forgalmú készítmények), ott az eddigi 85 százalékos tb-támogatás öt százalékponttal csökken. Az allergiás betegek érdekvédelmi szervezete alkotmányossági felülvizsgálatot helyezett kilátásba, mivel áprilistól csak a súlyos betegeknek járna szakorvosi támogatással a terápia, az enyhébb tünetekkel küszködőknek pedig teljes áron kellene megvenni a a patikákban vény nélküli készítményeket - jelentette ki Pós Péter, az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke.

A szigorítás célja az indokolatlan gyógyszerfogyasztás csökkentése, hiszen Magyarországon évente 250 millió doboz orvosság fogy, így mindenki havonta legalább kétcsomagnyit szed be - állítja Székely Tamás egészségügyi miniszter. A szakma szerint ugyanakkor nem a dobozszám a mérvadó, hanem az, hány pirula van benne, azaz mennyi az egy napra jutó terápiás költség. Ezzel a számítással azonban a magyar nem "gyógyszerfaló". A vényköteles szerek fogyasztása tavaly az előző évihez hasonlóan 175 euró/fő/év volt. Ez messze elmarad az EU-tagállamokétól, hol már 2002-ben közel 250 eurót tett ki - állítja Fekete Tibor gyógyszerpiaci elemző.

A kassza lefaragása a betegek mellett erősen sújtja a gyártókat és a forgalmazókat is. A hazai 670 milliárd forint értékben előállított gyógyszerből már tavaly is 525,5 milliárdot exportáltunk, hiszen az itthoni generikus készítményeket kezdi kiszorítani a távol-keleti dömpingáru. Így a magyarországi ipar zsugorodik, apadnak a beruházások, egyre kevesebb jut k+f-re. S amíg az ágazat a fénykorában 20-30 ezer embert foglalkoztatott, ma nem egészen 12 ezret. Ez pedig járulék- és adókiesés az államnak - mondta Rózsa András, a Teva Gyógyszergyár igazgatója, aki a nagykereskedők fizetőképességének megingása miatt a hazai piac további csökkenésétől tart.

Forrás: Világgazdaság Online

Feladott gyógyszercsomag

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.