Hírvilág

Aortabillentyű – behelyezés katéterrel

2011. AUGUSZTUS 15.


A katéteren keresztül végzett aortabillentyű-behelyezés (Transcatheter Aortic Valve Implantation – TAVI) csak hatnapos kórházi tartózkodást igényel, míg a nyílt szívsebészeti beavatkozás tízet. Néhány beteget már akár négy nap múlva is haza lehet engedni.

A billentyűket szarvasmarha szívburokból készítik, és összenyomható fémhálóhoz rögzítik. A műtét során katétert vezetnek fel a szívhez. A katéter végén egy felfújható ballonra helyezik a felfújható műbillentyűt, és amikor a katéter eléri a károsodott billentyűt, a ballont felfújásával kifeszítik a műbillentyűt, amely az aorta falához nyomja az eredetit.
John Croni 54 éves üzletember az elsők között volt Európában, akik az új eljárással kaptak műbillentyűt. Azóta három év telt el és jó egészségben várja nyugdíjazását. „A műtét előtt alig tudtam megtenni néhány lépést a lépcsőn anélkül, hogy ne fulladtam volna” – mondja John. – „Most már biciklizni is tudok. A TAVI megmentette az életemet.”

Johnnak korábban nyílt szívműtétje volt. Nyirokszervi daganat miatt röntgenterápiában részesült, emiatt károsodott a szíve. Harminc évvel később diagnosztizálták, hogy egyik billentyűje majdnem teljesen el van záródva. Azonnali nyílt szívműtéten esett át, de orvosai túl kockázatosnak találták a billentyűműtétet. Az egyetlen esélye a TAVI maradt.

A TAVI-t Vinayak Bapat fejlesztette ki a londoni Guy s and St. Thomas Kórházban. 2009 óta több mint 200 TAVI-t végeztek. „Az olyan súlyos betegeknek, akiknél a nyílt szívműtét már nem jön szóba, az egyetlen esélyük a TAVI” – mondta a szívsebész.

„Az eljárás drága, körülbelül 14 000 font, és erre specializálódott csapatot igényel. Ugyanakkor ezrek életét mentheti meg és mindent egybevetve olcsóbb, mint a sok-sok éven át tartó gyógyszeres terápia.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillenytű - betegségben szenvedők esetébenLAM (Lege Artis Medicinae) - 2010; 20(05) Coronariaelzáródást okozó műbillenytűvérrög
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és cardiovascularis kockázat – ahogyan azt a kardiológus látja - A Figyelő 2016;1

KEREKES György

A rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegek esetében már az 1950-es években leírták az érelmeszesedésre való fokozott hajlamot és az ehhez társuló magas szív- és érrendszeri halálozást. Miközben az átlagpopuláció halálozási adatai az utóbbi fél évszázadban jelentősen javultak, az RA-ban mért cardiovascularis (CV) mortalitási mutatók érdemben nem változtak.

Hírvilág

Az IUD-behelyezés megkönnyítésének előnyei

Az intrauterin eszköz közvetlenül a szűrővizsgálat vagy műtéti abortus utáni behelyezése növelte a behelyezés gyakoriságát, és az abortus napján való behelyezés csökkentette az újabb abortus valószínűségét.

Hírvilág

Szívműtét kulcslyuksebészettel

Sikeres a nyitott szívműtét nélküli szívbillentyűcsere próbája