Hírvilág

Antenatalis szteroidkezelés: Nem érdemes megismételni

2011. AUGUSZTUS 15.

Több véletlen besorolásos vizsgálatban kimutatták, hogy egyetlen antenatalis szteroid-löketkezelés hatására csökken a csecsemők respirációs distressz szindrómájának, az intraventricularis vérzésnek és a csecsemő halálozásának a kockázata.

Most végezték el az eddig legnagyobb esetszámú vizsgálatot arról, hogy milyen kedvező hatás várható a profilaktikus szteroidkezeléstől, ha szükség esetén 14 naponként megismétlik.

Majdnem 2000, a korszülés szempontjából veszélyeztetett nőt tanulmányoztak, akik az antenatalis szteroidprevenció után nem szültek, és továbbra is veszélyeztetettek maradtak a koraszülés szempontjából. Az egyik csoportnak betamethasont adtak, majd 24 óra múlva még egy adagot, és ezt 14 naponként ismételték, amíg a gestatio 33. hetét el nem érték, vagy meg nem született a gyermekük. A placebocsoport nem kapott szteroidot.

Az eredmények kiábrándítóak: az ismételt szteroidkezelést kapott nők gyermekeinél nem csökkent sem a perinatalis halálozás, sem a súlyos szövődmények (intraventricularis vérzés, respirációs distressz vagy nekrotizáló enterocolitis) kockázata.
A szteroiddal „előkezelt” csecsemők azonban lassabban fejlődtek: átlagosan 113 g-mal kisebb volt a születési súlyuk és 0,6 cm-rel kisebb a hosszuk.

A Lancetben közölt tanulmányt kísérő szerkesztőségi közlemény szerzői diplomatikusan elismerik, hogy az ismételt antenatalis szteroidkezelésről való ismereteink „még kialakulóban vannak”.

Pedig szép reményeket fűztek ehhez a kezelésmódhoz: öt korábbi vizsgálat metaanalízise alapján egy Cochrane-áttekintésben azt találták, hogy a hetente ismételt szteroidprevenció csökkentette a neonatalis halálozást – a késői nemkívánatos hatásokat ott nem értékelték.

Jelenleg tehát nem javasolható az ismételt antenatalis szteroidprevenció. Érdekes lesz viszont a kezelés hosszú távú hatásainak tanulmányozásához az ennek a vizsgálatnak a folyamán született gyermekek további követése.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

Lancet 2008 Dec 20/27; 372:2143.

Lancet 2008 Dec 20/27; 372:2094.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Javítható a szülési prognózis a periodontalis betegségek kezelésével?

A terhesség alatti fogínybetegségek növelik a koraszülés kockázatát. Kezelésük javítja-e a prognózist?

Hírvilág

A depresszió és az SSRI-k veszélyei a terhes nőkre

Mind a kezeletlen depresszió, mind a szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók folyamatos szedése növeli a koraszülés kockázatát. Az viszont nem világos, hogy akkor mi legyen e betegekkel.

Hírvilág

Az első trimesterben még érdemes abbahagyni a dohányzást

Azok a nők, akik a terhesség 15. hetéig leszoknak a dohányzásról, elkerülhetik az azzal járó terhességi és magzati szövődményeket.