Hírvilág

Állami intézményben nem működhet magánszolgáltató

2014. OKTÓBER 29.

Állami intézményben nem működhet magánszolgáltató, és OEP finanszírozásból sem részesülhet a privát szektor – jelentette be a Napi Gazdaság szerdai konferenciáján Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, aki a kormány egészségüggyel kapcsolatos stratégiáját és döntéseit ismertette azon a rendezvényen, ahol éppen arról készültek eszmét cserélni, milyen új lehetőségei lesznek a magánszolgáltatóknak és egészségpénztáraknak az átalakuló ellátórendszerben.

A kormány üdvözli és támogatja a magánberuházásokat az egészségügyben, olyannyira, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium erre ösztönző csomagot is készít – mondta a szakpolitikus, majd azonnal úgy folytatta: OEP finanszírozásban magánszolgáltató nem részesülhet. Aki ilyen szolgáltatást kíván igénybe venni, annak az ellátás teljes költségét magának kell állnia. A magyar betegek számára továbbra is teljes körű ellátást biztosít az állam a társadalombiztosítás terhére, a biztosítási csomag nem szűkül. A kormány döntésének értelmében magántevékenységet közfinanszírozott intézményekben a jövőben nem lehet folytatni.

A szakpolitikus mindezt a rendszer stabilizálásával magyarázta, amelynek első lépése a tiszta viszonyok megteremtése. Ezt szolgálják a felvázolt lépések, amelyeknek jogszabályi háttere a következő hónapokban alakul majd ki, így a részletek kidolgozása – amelyekben a lényeg rejlik majd – még hátra van.

Kórházbezárás és destrukció nem lesz, megfelelő szervezéssel és betegirányítási rendszer bevezetésével megfelelően üzemeltethető az ágazat, a jövő évi költségvetés pedig biztosítja a rendszer megerősítéséhez szükséges forrásokat, amelyeket azonban hatékonyan kell felhasználni – folytatta az államtitkár, hozzátéve, ez lehetővé teszi, hogy 2015 második félévétől az állami rendszerben el tudják indítani az életpályamodellt. Elsőként kiterjesztik a rezidensösztöndíjakat valamennyi végzett orvostanhallgatóra, valamint bevezetik a szakorvosi minimálbért. A kormányülésen lehetőséget adtak a kórházak konszolidálására is, amelyhez pénzt is biztosítanak a büdzséből.


Új alapellátási törvény készül


A társadalombiztosításon alapuló rendszer legfontosabb elve továbbra is a szolidaritás, de aki tud rá áldozni, annak akár egészségpénztári biztosítása is lehet – mondta Zombor, aki szerint ezeknek a szervezeteknek a szerepe az öngondoskodásban és az egészségmegőrzésben értékelődhet fel a jövőben.

Nem lesz reform, vagy radikális átalakítás, de az egészségügy megújul, minden változtatásnak a népegészségügyi célokat kell szolgálnia – tolmácsolta a kabinet által meghatározott fő irányt az államtitkár, aki szerint a magyarok európai átlagnál rosszabb egészségügyi státuszát sem az ország gazdasági teljesítménye, sem a társadalom állapota nem indokolja.

Új alapellátási törvény is készül, hogy a népegészségügyi szempontok szerint fejleszthessék és erősíthessék meg az alapellátást, elsőként mind szakmailag mind anyagilag igyekeznek vonzóvá tenni a háziorvosi pályát, ahol a szakmai kompetenciáikat kiaknázva, lakóhelyükhöz legközelebb gyógyíthatják majd a betegeket a doktorok. A kormány ehhez jelentős forrásokat is rendel, amelyek akár bővíthetők is, hiszen a tervek szerint a kártyapénz a jövőben teljes egészében a háziorvos munkáját ellentételezi. Az egyéb költségeket az önkormányzatok, vagy ha azok nem képesek rá, akkor az állam állja. Kérdésünkre Zombor Gábor kifejtette, arról, hogy e kettő közül ki fizesse a praxis egyéb költségeit, csak később születik döntés, de arról nincs szó, hogy az állam átvenné az alapellátás fenntartását a helyhatóságoktól.

A költségek biztosításáért cserébe az állam elvárja, hogy az alapellátásban dolgozók tekintsék kiemelt feladatuknak a prevenciót és az egészségmegőrzést. Ennek támogatására olyan szűrőállomások felállítását is tervezik országszerte, amelyek a népegészségügyi programok keretében minden állampolgár számára elérhetővé válnak.

Zombor Gábor előadását követően többen kijelentették, okafogyottá vált a konferencia, majd az első sokkot követően az ágazati szereplők abban reménykedtek, hogy az egyeztetéseken lesz még lehetőségük közelíteni az álláspontokat és lehetőségeket. Az azonban egyelőre nyitott kérdés maradt, hogy a korábbi években túlnyomó részben vagy teljes egészében privatizált labor- és képalkotó diagnosztikai szektort, vagy a művesekezeléseket hogyan államosítanák.

eLitMed.hu, Tarcza Orsolya
2014-10-29

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Csalódott diák

Sokra tartja Szócska Miklóst, de az egykori tanár munkája csalódás Peter Pažitný számára.

Hírvilág

Befuccsolt a Semmelweis Terv?

Cserháti: lenne remény a továbblépésre

Hírvilág

Jövőre is visszamenőleges béremelés

A járóbeteg-ellátás 2013-ra tervezett állami átvétele elmarad.

Hírvilág

Mérlegen az új egészségügyi modell

Kizárták a társadalmat a kezdeményezésből és az ellenőrzésből

Hírvilág

Markánsan a fenntartásról

Államosítás: vége, vagy újratöltve?