Hírvilág

Alapellátók a komplex rehabilitációért

2011. SZEPTEMBER 13.

Az egészségügy és a szociális ellátás határán álló intézmény, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) nagy mértékben támaszkodna az alapellátó orvosok munkájára, bevonnák őket a szakértői tevékenységbe, s a megváltozott munkaképességűek preventív gondozásában is nagy szerepe volna a háziorvosoknak. Minderről dr. Pósfai Gábor, az NRSZH főigazgatója beszélt a napokban a Magyar Praxis Konferencián, Budapesten.

Az NRSZH tevékenysége az utóbbi időben került az érdeklődés fókuszába, amikor megkezdték a rokkantellátásban részesülők felülvizsgálatát. Pósfai a konferencián úgy fogalmazott, a Széll Kálmán Terv végrehajtása sok feladatot ró az NRSZH-ra. Az adósság elhárítás része az egészségkárosodáson alapuló ellátások felülvizsgálata, amelynek során csökkenteni kell a rokkantnyugdíjban részesülők számát, s vissza kell vezetni őket a munkaerőpiacra.

Az év elején az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) alapjain létrehozott intézményben lezajlott szervezeti változások jelentősége nagy, ugyanis ezeknek köszönhetően egy helyen vált lehetővé a fogyatékosok és megváltozott munkaképességűek felülvizsgálata és rehabilitációja, s ide került a szociális foglalkoztatás felügyelete is. Ennek köszönhetően megvalósítható a komplex rehabilitáció, azaz az orvosi, szociális és foglalkoztatási rehabilitáció összefogásával a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának helyreállítására az önellátás érdekében.

Jelenleg 40-50 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon, további 200 ezer rokkantat vezetnének vissza a munka világába. Az NRSZH több szállal kapcsolódik az alapellátáshoz, a házorvosok részt vesznek a vizsgálatokban, felülvizsgálatokban, az adatszolgáltatásban, s rehabilitációs javaslatot készítenek. Nagy szerepük lesz a prevencióban is, hiszen az újra munkába álló megváltozott munkaképességűek orvosi felügyelete az alapellátásban dolgozó kollégákra hárul. A tervek szerint bevonnák a háziorvosokat a szakértői tevékenységbe is, ezért a jövőben meg kell határozni az ehhez kapcsolódó feladataikat.

Többszöri szervezeti, elnevezésbeli és tartalombeli változások után új feladatokat rendelt a Hivatalhoz a kormány, ugyanakkor az intézmény struktúráján nem változtattak. Az NRSZH önálló, a kormányhivataloktól független, regionális és megyei kirendeltségein egyaránt folyik a munka.

Az átszervezések során vette át az NRSZH a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány (Begyka) feladatainak bizonyos részét, ám ez a feladatkör a kormányzati szándéktól függően a későbbiekben kikerülhet az intézet égisze alól. Most a Hivatal foglalkoztatja a Begyka korábbi alkalmazottait, közöttük a betegjogi képviselőket is, a szakemberek képzéséért, továbbképzéséért is ők felelnek. A Közalapítvány által korábban végzett három jogvédő terület összehangolt fejlesztését uniós forrásokból finanszírozzák. A szociális és egészségügyi területek összefüggései miatt szakmailag is indokolt volt, hogy a Begyka feladatai az NRSZH-hoz kerültek – vélte a legmagasabb szintű szociális hatóság főigazgatója.

eLitMed.hu, T.O.
2011-09-13

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Klinikum

A humán immunrendszer rendszerelvű megközelítése

A nukleotidpolimorfizmusok kutatása révén kiderült, hogy az autoimmun betegségek kialakulásában nagyon kis hatáserősséggel nagyon sok genetikai lokusz közreműködik, és itt is kiderült, hogy egy-egy kórkép molekuláris heterogenitása – pl. SLE esetén – milyen óriási. E betegségek kezelését forradalmasította a biologikumok rendszerimmunológiának köszönhető bevezetése.

PharmaPraxis

A gyógyszerész mint menedzser

Mint minden munkahelyen, ahol emberek dolgoznak együtt, a gyógyszertárban is szükség van arra, hogy valaki ellássa a vezetői szerepkört. De mi tesz egy gyógyszerészt egyben sikeres vezetővé, mai szóval: menedzserré, aki jól koordinálja a vele dolgozó technikusok munkáját, megszervezi, irányítja és kontrollálja a gyógyszertár vagy a klinikai munkacsoport működését?