Hírvilág

"Aktiválódhatnak" a felmondólevelek

2012. MÁRCIUS 02.

Kevesebb mint egy hónap maradt a rezidensek által az egészségügyi ágazatvezetésnek adott negyedéves türelmi időből; Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ)elnöke szerint a bértárgyalások jól haladnak, de továbbra is fennáll a lehetősége, hogy március végén aktiválódnak azok a felmondólevelek, amelyeket mintegy 2500 egészségügyi dolgozó helyezett "letétbe".

A szövetség tavaly május végén indította el akcióját, az orvosok múlt év végéig helyezhették "letétbe" felmondóleveleiket annak érdekében, hogy a kormányzat mielőbb tegyen érdemi lépéseket az ágazatban dolgozók anyagi- és munkakörülményeinek javítása érdekében. Az MRSZ azt tűzte ki célul, hogy az orvosok átlagbére érje el a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosát; a kezdő orvosoknak nettó kétszázezer, a szakorvosoknak nettó háromszázezer forintos bért, illetve a teljes orvostársadalom számára lépcsőzetes béremelést kértek.

A szövetség vezetősége december 30-án jelentette be - miután előző nap Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól a teljes orvostársadalmat érintő alapbérrendezésre vonatkozó ajánlatot kaptak -, hogy három hónapra felfüggesztik a letétbe helyezett felmondólevelek "élesítését".
Mint Papp Magor az MTI-nek kifejtette, a bértárgyalások előrehaladtával úgy látja, kialakíthatók azok a feltételek, amelyek ezt a krízishelyzetet megoldják. Továbbá az elmúlt két hónapban több kormányzati, illetve kormányközeli szereplővel folytatott egyeztetésen is arra jutottak, meg lehet valósítani ezeket a törekvéseiket, nem irreálisak az elvárásaik.
Kitért arra is, amikor a felfüggesztés mellett döntöttek, figyelembe vették, hogy az államtitkár a szükséges intézkedésekhez három hónapot kért. Ezen a határidőn viszont már nem áll módjukban többet módosítani - hangsúlyozta Papp Magor.

A rezidensszövetség elnöke bízik abban, hogy végre felgyorsulnak a folyamatok és egy-két héten belül nem csak a döntések születnek meg, hanem konkrét intézkedések is történnek az ágazatban dolgozók anyagi körülményeinek rendezése érdekében.
Papp Magor szerint az orvosi bérek emelésére jelenleg rendelkezésre álló 15 milliárd forintos forrásból elkezdődhet egy orvosi bértábla kialakítása. Mint kifejtette: ebben alapszempont, hogy lépcsőzetesen kialakításra kerüljenek a méltányos orvosi bérminimumok, vagyis amennyinél nem kereshetnek kevesebbet. Koncepciójuk szerint első lépésként 2012-ben a közalkalmazotti bértábla szerint foglalkoztatott kollégák azok, akik jelentősebb béremelésre számíthatnának, míg azt a mintegy két-háromezer kollégát, akik már most is "versenyképes" fizetést kapnak, kisebb mértékben érintené a mostani emelés. Papp Magor szerint ez azért is fontos, mert a migráció szempontjából a kockázatos csoportot azok jelentik, akik jelenleg ezen a bérszinten dolgoznak.
Az orvosok megtartásához az is fontos, hogy a szükséges egyéb jogi garanciák is megszülessenek, úgy mint az átláthatóbb bérszámfejtés. Ugyanis, mint kifejtette: sok kolléga jelezte, hogy munkáltatók összevissza számolják el az ügyeleti díjakat, például előfordul hogy az egyik hónapban négy-öt ügyeletért kevesebb pénzt kapnak, mint az előző hónapban kettő, háromért.

Ezért a rezidensszövetség a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) és az államtitkársághoz fordult, azt kérve, alakítsanak ki egy olyan bérszámfejtési protokollt, amelyben az intézményekben központi irányvonalak mentén, átlátható módon történik az elszámolás. Nem elég elkezdeni rendezni a béreket, fontos hogy átlátható viszonyok legyenek, hogy mindenki tudja, az elvégzett munkáért mennyit kap majd - mondta Papp Magor.
A mostani orvosi béremelésre szánt 15 milliárdos forrásból a háziorvosok kimaradnak. Papp Magor ennek kapcsán azt mondta: az alapellátásban dolgozók számára is meg kell találni a többletfinanszírozás formáját. Erre a rezidensszövetségnek is van javaslata. Részleteket ugyan nem árult el, de annyit elmondott: véleményük szerint részben egy "biztonságos bázisfinanszírozást" kellene biztosítani, másrészt meg kell vizsgálni az alapellátás keretrendszereit, hogy miként lehet a háziorvosok szakmai többletteljesítményét ezen felül pluszban díjazni. Hiszen az egészségügyi rendszer átalakításának kardinális kérdése az, hogy az alapellátásban is szakszerűen elvégezhető feladatokat elsősorban az alapellátásban lássák el - tette hozzá Papp Magor.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A rezidensek álma: szűnjön meg a hálapénz

Bemutatkozott a Magyar Rezidens Szövetség új elnöke

Hírvilág

Szócska már darálná a felmondóleveleket

Nyolcvanhatezren kapnak béremelést az ágazatban, az alapellátók és a mentők most kimaradnak, de Szócska ígéri: senkit nem hagy a bányában.

Hírvilág

A rezidensek tovább gyűjtik a felmondóleveleket

Az akció folytatódik

Hírvilág

Ágazatmentő országjárás

Tegnap Kecskeméten és Baján voltak, ma Szegeden és Makón folytatják az országjárást a rezidensek.

Hírvilág

A Rezidensszövetség bemutatja az ellátórendszer hiányosságait

A Magyar Rezidens Szövetség az egészségügyi ellátórendszer hiányosságait bemutató honlapot indított