Hírvilág

Aktívak is lehetnek a függő személyiségek

2011. AUGUSZTUS 15.


A függő személyiségről általában azt tartják, hogy mindig másokra szorul és passzív. A pszichológusok és terapeuták is azt gondolják, hogy a tehetetlenség a kulcs. A függőség azonban ennél sokkal összetettebb, lehetnek aktív és pozitív pontjai is - állítja Robert Bornstein az Adelphi Egyetemről. Munkája a Current Directions in Psychological Science című folyóiratban jelent meg.

Bornstein egész más irányból szemléli a függőséget kísérletsorozata eredményei alapján. Függő és egy nem függő személyiségű főiskolásokból alkotott párokat, és olyan témát kaptak, melyben nem értettek együtt. Azt várta, hogy a függő típus majd behódol a nem függőnek. Az ellenkezője történt: az esetek 70 százalékában a nem függő típus adta fel. A pszichológusok feltételezése tehát helytelen: a függő típusok nem mindig passzívak.

Bornstein úgy vélte, ennek oka az, hogy jó benyomást akartak kelteni a kísérletvezetőre.
„Az eddig elvégzett tanulmányokra alapozom állításaimat, mely szerint a függő személyiség központjában az áll, hogy az egyén tehetetlennek, sebezhetőnek és gyengének tartja saját magát” – mondta Bornstein. Szerinte ennek gyakran az az oka, hogy valaki túlféltő vagy autokrata szülők mellett nő fel. Így a függő emberek mindig az erős embereket keresik, és nem engedik el őket. Szeretnék lenyűgözni az uralkodó figurákat, akik esetleg később megvédik őket, és minden áron fenn akarják velük tartani a kapcsolatot.

Meglepő, de a lehengerlés vágya nagyon is aktív viselkedésre késztethet. A függőség az uralkodó egyéniségtől magyarázza, hogy a függő típusok miért fordulnak gyakrabban orvoshoz tüneteikkel, és miért valószínűbb, hogy betartják utasításaikat. Ők valóban lelkiismeretes betegek tudnak lenni. Más tanulmányokból kiderül, hogy a függő típusú főiskolások tanulmányi eredménye jobb a nem függőkénél. „Aki nem függő személyiség, általában úgy érzi, hogy egyedül is meg tudja oldani feladatait. A függő típusok, akik szívesebben kérik tekintélyes személy segítségét, inkább odamennek egy tanárhoz és kérdeznek” – mondta Bornstein.

Természetesen nincs minden rendjén. Minden kis köhintéssel orvoshoz szaladni nem feltétlenül hasznos és egy függő személyiségű diák az őrületbe kergetheti tanárait. Egy másik megdöbbentő felfedezés, hogy a függő férfiak gyakrabban követnek el családon belüli erőszakot, mert annyira ragaszkodnak a kapcsolathoz, hogy amikor kétségbeesnek, ilyen kényszerítő cselekvésre ragadtatják magukat.

Bornstein szerint a függőség újraértelmezése segíthet a pszichológusoknak és a terapeutáknak is. „Hajlok arra, hogy alapvető változások szükségesek a függő személyiségek kezelésében.” Hagyományosan a cél a függőség megszüntetése. „Úgy vélem, hogy a leghatásosabb az, ha az egészségtelen függőséget egészségesre cseréljük.”

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A feltételezett érzések hatnak a konfliktusokra
LAM Extra Háziorvosoknak - 2010; 2(1) Ismerjünk magunkra függőségeinkben! Beszélgetés Zacher Gábor toxikológussal
Szeresd önmagáért - társfüggőség és kodepedenciaHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.