Hírvilág

A vesemelegítés enyhíti a szívelégtelenség tüneteit

2011. AUGUSZTUS 15.


A vesék magas energiájú hullámokkal való kezelése csillapítja a szívelégtelenség tüneteit – állítják a londoni Imperial College orvosai.

A vesemelegítő kezelés azokat az idegeket bénítja, melyek a vese felől az agyba közvetítenek jelet. Az eljárást korábban magas vérnyomás kezelésére alkalmazták, azonban felmerült annak lehetősége, hogy a technika szívelégtelenségben is segíthet, ugyanis számos tünet kialakulása a vesékkel hozható kapcsolatba. A vesék mintegy vészjelet közvetítenek az agy felé, mely vérnyomás-emelkedésben, és pulzusnövekedésben nyilvánul meg, így keltve a szívelégtelenség érzetét, melynek típusos tünete légszomj és fáradékonyság.

75 év felett minden 15. brit szívelégtelenségben szenved, melynek során romlik a szív pumpafunkciója, a keringési pangás a tüdőben akadályozza a légcserét, létrehozva a légszomjat. Az állapot megoldása jelenleg a rendszeres testmozgásra irányul, melynek segítségével a szívizom erősíthető. Azonban rosszabb állapotú betegek esetén ezt nem lehet megoldani. Gyógyszerek közül a béta-blokkolók merülnek fel, melyek gátolják az adrenalint, ezzel lassítva a szívfrekvenciát. Mindazonáltal ezek a szerek nem hatnak egységesen, ráadásul számos mellékhatással rendelkeznek.

Dr. Darrel Francis és munkatársai a veséből kiinduló jelátviteleket, például az adrenalin közvetítette folyamatokat vizsgálták. Az adrenalin vészhelyzet esetén segíti átcsoportosítani a keringést a létfontosságú szervek (agy, szív) felé, ugyanakkor fokozza a szívverések gyorsaságát. A kutatók szerint azonban szívelégtelenség esetén folyamatos téves riasztás áll fenn.

A vizsgálat során elektródát helyeztek a veseartéria körüli idegek mellé, mely rádióhullámok segítségével melegíteni kezdte a kérdéses területet. Olyan hőmérsékletet alkalmaztak, mely a környező szövetet nem károsította, azonban az ideg jelátvitelét igen. A lokális érzéstelenítésben alkalmazott eljárás egy óráig tartott, a betegek legfeljebb mérsékelt fájdalmat és zsibbadást éreztek. A vizsgálatban tizenkét alany vett részt. A kutatók tervezik a vizsgálat ismétlését több beteg bevonásával.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Hypertonia és nephrologia - 2010;14(5) A krónikus vesebetegség és az atherosclerosis
Hypertonia és nephrologia - 2010;14(2) Krónikus vesebetegek cerebrovascularis betegségei
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2003;13(1)A cardiovascularis betegségek és a vese
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2007;17(6-7Az akut szívelégtelenség felismerése és kezelése
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.