Hírvilág

A vérvizsgálat előre jelzi a korai menopauzát

2011. AUGUSZTUS 15.


Amennyiben független kutatók is alátámasztják, az iráni orvosok által kifejlesztett vizsgálat sokat segíthet azoknak a nőknek, akik a gyermekvállalás időpontját szeretnék előre megtervezni - derült ki az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) vasárnapi közleményéből. A vérvizsgálat az úgynevezett anti-Müller hormon (AMH) szintjét méri, amely a petefészekben a petesejt termelődését szabályozza.

A teheráni Shahid Beheshti orvosi egyetem kutatócsoportja Fahimeh Ramezani Tehrani professzor vezetésével hároméves időközönként vett vérmintát 266 húsz és negyvenkilenc év közötti nőktől, akik 1998-tól egy másik kutatásban vettek részt. A vérvétel mellett a résztvevők háromévente fizikális vizsgálaton is átestek. A kutatók egy olyan statisztikai modellt fejlesztettek ki, amely lehetővé tette az AMH szintjében bekövetkező változások mérését, amiből előre jelezhető a menopauza bekövetkezésének időpontja.

A kutatás időtartama alatt hatvanhárom nő érte el a menopauzát, és Ramezani Tehrani szerint az előrejelzés rendkívül pontosnak bizonyult.

"A modellünk alapján jósolt időpont és a menopauza tényleges bekövetkezése közötti eltérés átlagosan csupán egyharmad év volt" - nyilatkozta a professzor. A legnagyobb eltérés három-négy év volt az előrejelzésben.

Ha egy 20 éves nő vérmintájában milliliterenként 4,1 nanogrammnál kevesebb AMH mutatható ki, esetében nagyobb a korai, vagyis 45 éves életkor előtt bekövetkező menopauza valószínűsége. Ezzel szemben ha 20 évesen milliliterenként legalább 4,5 nanogramm az AMH szintje, 25 évesen 3,8 nanogramm, 30 évesen pedig 2,9 nanogramm, a menopauza nagy valószínűséggel csak 50 éven felül fog bekövetkezni.

"Eredményeink arra utalnak, hogy az AMH szintje pontosabban meghatározhatja egy nő termékenységi állapotát, mint maga az életkor” - összegezte Ramezani Tehrani, hozzátéve, hogy a technika pontosságának megerősítéséhez további vizsgálatokat kell végezni huszonéves nők nagyobb csoportjának részvételével.

Az európai termékenységi szakértőket felsorakoztató, Rómában megrendezett ESHRE-konferencia szerdáig tart.



Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.