Hírvilág

A vércukorszint gyakori korrigálása halálozáshoz vezethet

2011. AUGUSZTUS 15.


Magasabb a halálozási kockázat abban az esetben, amikor a 2-es típusú cukorbetegekben és szívbetegekben túl gyakran mérnek vércukorszintet, és korrigálják a normál értékre – olvasható a New England Journal of Medicine március 3-i számában.

Dr. Hertzel C. Gerstein és a kanadai McMaster Egyetem munkatársai szerint a vércukorszint egészséges betegeknek megfelelő szinten tartása mintegy 19 százalékkal növeli a 2-es típusú cukorbetegek és szívbetegek esetén a halálozási kockázatot. Ugyan a több, mint ötéves vizsgálati időszak alatt csökkent a szívrohamok száma, azonban egészében véve az eljárás mégsem bizonyult előnyösnek.

A tanulmány a hosszú távú vércukorszintre irányuló vizsgálatot vette alapul. A magas vércukorszint mellett a vérben lévő hemoglobinhoz kötődnek a cukormolekulák, az így kialakult hemoglobin (A1C) szintjét mutató teszt segítségével lehet következtetni arra, hogy a megelőző 2-3 hónapban mennyire volt rendezett a beteg vércukra. Hat százalék alatti értéket szokták egészségesnek elfogadni, azonban a szóban forgó vizsgálat szerint ezt a szintet igen nehéz cukorbetegekben elérni.

A tanulmány során 40 és 79 közötti egyéneket vizsgáltak, akik A1C-értéke 7,5 százalék feletti volt. Az önkénteseket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik esetben intenzív vércukorkontrollt valósítottak meg, míg a másiknál a hagyományos betegvezetést vették alapul. A 2001-ben megkezdett vizsgálatot 2008-ban le kellett állítani, ugyanis az intenzív kontrollnak alávetett csoportban magasabb volt a halálozási kockázat. Ebben a csoportban sikerült az A1C-értéket 6 százalék alá szorítani, azonban ennek ára volt: életmód-változtatás, több gyógyszer, illetve gyakoribb inzulinterápia. A leállítás időpontjában ugyan a szívinfarktusok száma csökkent, azonban a teljes halálozási index, mely egyéb okokra is kiterjedt, növekedett.

A cikk tanulsága, hogy 2-es típusú cukorbetegség esetén az orvosok ne célozzák meg a 6 százalékos A1C-értéket, hanem állítsák be a betegeket állandó terápiára, ugyanakkor a betegek számára a megfelelő kontroll lehetőségét is biztosítani kell, ugyanis a magas vércukor káros hatással van a szemre, a vesére, és más szervekre is.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2010;20(09) A sitagliptin hatékonysága és biztonságossága a 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek hosszan tartó kezelése soránVezeték nélküli vércukor szenzor cukorbetegeknekLAM (Lege Artis Medicinae) - 2009; 19(01) A vércukorszint otthoni monitorozásának költséghatékonysága a 2-es típusú cukorbetegségbenNe sajnáljuk az inzulint az intenzív gyermekosztályon
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma