Hírvilág

A változatos szex kora

2011. AUGUSZTUS 15.


A felmérés azt is megállapította, hogy a serdülők felelősségteljesebben viselkednek, mint azt róluk tartják, 70-80 százalék számolt be gumi óvszer használatáról utolsó szexuális együttlétük alkalmával.

Debra Herbenick kollégáival az Indianai Egyetemen megállapította, hogy az amerikaiak ritkán ragadnak le egyféle szexuális aktivitásnál. A leggyakoribb még mindig a vaginális közösülés, de ezen kívül is igen sokfajta a szexuális együttlétek módja. Persze, ez egyénenkénti változatosságot mutat. A tanulmány a The Journal of Sexual Medicine című lapban látott napvilágot, és a Church & Dwight kondomgyártó cég támogatta.

Az internetes kérdőív segítségével mintegy hatezer, 14 és 94 év közötti tizenévest és felnőttet tanulmányoztak. A tanulmány főbb következtetései között szerepel, hogy egy szexuális együttlét alkalmával általában több aktusra is sor kerül. Míg a férfiak mintegy 85 százaléka gondolta úgy, hogy partnere a legutolsó alkalomkor orgazmust élt át, addig a nők valójában csak mintegy 64 százalékban jutottak el a csúcsra az utolsó összebújáskor. Míg a férfiak inkább a vaginális szex során elégültek ki, addig a nőknek ehhez változatosabb szexuális aktivitásra volt szükségük. A téma szakértője, Pepper Schwartz, a Washingtoni Egyetem (Seattle) professzora szerint a tanulmány ismét rávilágított a férfi és a női orgazmus közötti különbségekre.

A felmérés szerint házasságban élő párok esetén négy esetből egyszer használnak gumi óvszert, mely főként a fekete és a latin-amerikai származású pároknál terjedt el. A legalacsonyabb a kondomhasználat aránya a 40 év felettiek között. A felnőttek és a tizenévesek szerint nem befolyásolta a szexuális aktus élvezeti értékét a kondomhasználat – köszönhetően annak, hogy a mai óvszerek fejlettebbek, mint a régebbiek.

A közhiedelemmel ellentmondásban, a tizenévesek többsége nem csinálja fűvel-fával: a 17 évesek 40 százaléka számolt be egy éven belül vaginális aktusról, de csak 27 százaléknak volt szexuális élménye az elmúlt három hónapban. A férfiak és nők 8, illetve 7 százaléka vallotta magát azonos, vagy mindkét nemhez vonzódnak. Viszont a korábbi becsléseknél magasabb arányban, a nők 30 százaléka számolt be szexuális aktushoz kapcsolódó fájdalomról.

Ugyan a tanulmányt a Church & Dwight, egy ismert amerikai óvszergyártó támogatta, azonban nem avatkozott be vizsgálat tervezésébe és menetébe.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Idegtudományok

A cannabidiol hatása a Lennox–Gastaut szindrómával járó epilepsziás rohamokra

A CBD-kezelésben részesülők szignifikánsan nagyobb száma érte el az astatikus rohamfrekvencia 25, 50 és 75%-os csökkenését, továbbá a CBD-kezelés szignifikánsan csökkentette az összrohamszámot és a nem astatikus rohamfrekvenciát is, ami arra utal, hogy a szernek széles spektrumú rohamcsökkentő hatása van.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.