Hírvilág

A vágy illata

2011. AUGUSZTUS 15.

A férfiak verejtéke alapján a nők meg tudják állapítani, ha egy férfi vonzódik hozzájuk. Egy új kutatás eredményei szerint ez a jelenség tudat alatt játszódik le, s a hölgyek agya egyből reagál is a vonzalom érzékelésére.

A férfiak verejtékének szaga változik, attól függően, hogy éppen milyen hangulatban vannak. A jelenségre Denise Chen és kollégái, a texasi Rice University pszichológia tanszékének kutatói világítottak rá.

A vizsgálat során kétféle szagminta megvizsgálására kértek fel húszas éveikben járó nőket. Mindkét fajta verejtékmintát ugyanazoktól a férfiaktól vették. A normál feliratú verejtéket 20 perces oktatóvideó nézése után gyűjtötték be az férfiaktól, a szexuális töltetű verejték mintavételére pedig egy 20 perces erotikus film megtekintése után került sor.

Ezután, miközben a kutatók folyamatosan figyelték az agyi aktivitást, a női önkénteseknek meg kellett szagolniuk a mintákat. A felajzott állapotban gyűjtött verejték hatására a nők nem csak felismerték a vágy illatát, de önkéntelenül reagáltak is rá – a funkcionális MRI felvételeken többek között a jobb oldali orbitofrontalis és fuziform kéregben, és a jobb oldali hippocampusban mutattak ki megnövekedett aktivitást.

"Az erotikus filmek hatására termelődött verejték szagától az agy különböző területei aktiválódtak" - magyarázta Dr. Chen.

A kutatók ezek alapján úgy vélik, hogy a női agy képes felismerni, ha egy férfiből vonzalmat vált ki. A szakemberek a közeljövőben ki szeretnék terjeszteni vizsgálatukat: azt szeretnék tanulmányozni, hogy ezek az illatok milyen módon befolyásolják a férfiak és a nők egymással szembeni viselkedését.

Szemlézte: Balogh András, eLitMed.hu,

Forrás: Women can sense attraction in mens sweat

Kapcsolódó anyagok: The Journal of Neuroscience, December 31, 2008, 28(53):14416-14421; doi:10.1523/JNEUROSCI.3148-08.2008

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.