Hírvilág

A thrombocyták, a malaria és az acetilszalicilsav

2011. AUGUSZTUS 15.

A malaria gyakran jár thrombocytopeniával, az ilyen betegek vérében több parazita van jelen, és rosszabb a prognózisuk. A vérlemezkék antimikrobiális hatásáról eddig annyit tudtunk, hogy termelnek számos baktérium ellen hatásos peptideket is.

Ausztráliai kutatók most azt vizsgálták, hogy a thrombocyták részt vesznek-e a malaria elleni védekezésben. Egérkísérletekben azt találták, hogy a genetikailag thrombocytahiányos állatok szignifikánsan gyakrabban pusztultak bele a Plasmodium chabaudi által okozott fertőzésbe, mint a normális mennyiségű thrombocytát termelő egerek, annak ellenére, hogy az immunválaszra utaló jellemzők egyformák voltak a két csoportban.

A thrombocytahiányhoz hasonlóan az egerek acetilszalicilsav-kezelése is rontotta a kórokozóval szembeni ellenálló képességüket.

Humán vörösvérsejtek in vitro Plasmodium falciparum-fertőzése esetén megtisztított thrombocyták hozzáadásával dózisfüggő módon lassítható volt a paraziták szaporodása. Ebben az esetben is az acetilszalicilsav – más thrombocytagátló gyógyszerekhez hasonlóan – megakadályozta a vérlemezkék antimalariás hatását.

A thrombocyták szelektíven a Plasmodiummal fertőzött vörösvérsejtekhez kötődtek. Thrombocyták jelenlétében gyakrabban találtak mikroszkópos vizsgálattal elpusztult parazitákat a vörösvérsejtekben.

A thrombocyták tehát a fertőzött vörösvérsejtekhez kötődve képesek elpusztítani a malaria kórokozóit. Ez viszont azt jelenti, hogy felül kell vizsgálni az acetilszalicilsav lázcsillapításra való alkalmazását a maláriás betegekben. Ezen kívül érdemes lenne tanulmányozni a thrombocyták szerepét más intracellularis paraziták, például a Babesia elleni védekezésben.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Science 2009 Feb 6; 323:797.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.

Hírvilág

A lacunaris stroke és a kettős thrombocytagátló kezelés

Az SPS3 vizsgálatban az acetilszalicilsav kiegészítése clopidogrellel növelte a vérzést és a halálozást a nélkül, hogy többlet előnyt hozott volna.

Hírvilág

Az acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését

A hosszú távon adott acetilszalicilsav segít megelőzni a vénás thromboembolia megismétlődését

Hírvilág

Orvosi-élettani Nobel-díjak

A 2015-ös orvosi-élettani Nobel-díjon hárman osztoznak: William C. Campbell ír, Omura Satoshi japán és Juju Tu kínai tudósok. Utóbbi ezzel a 12-ik nő, aki megkapja az orvosi Nobelt.

Hírvilág

Irányelv: Aszpirint mindenkinek! Férfiaknak az infarktus, nőknek a stroke ellen

A 45 évesnél idősebb férfiak és az 55 fölötti nők cardiovascularis prevenciójára általánosan megfontolásra javasolja az acetilszalicilsavat az Amerikai Egyesült Államok mérvadó prevenciós munkacsoportja (USPSTF).