Hírvilág

A stroke ismétlődésének megelőzése: Melyik a legjobb thrombocytagátló stratégia?

2011. AUGUSZTUS 15.

A PRoFESS vizsgálatban sem sikerült egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy a stroke harmadlagos prevenciójában melyik a jobb thrombocytagátló protokoll, a clopidogrel vagy az acetilszalicilsav és az elnyújtott felszabadulású dipyridamol kombinációja. A nagy betegszámú, nemzetközi vizsgálatban a legtöbb hatásossági végpontot tekintve nem találtak különbséget a két kezelésmód között, csak a biztonságosság terén mutatkozott némi különbség.

Nem tisztázott, hogy melyik thrombocytagátló kezelés a legalkalmasabb a stroke ismétlődésének megelőzésére. A gyártó által támogatott PRoFESS nemzetközi vizsgálatban az ismételt stroke kockázatát csökkentő stratégiákat értékelték. A vizsgálat thrombocytagátlókkal foglalkozó ágában 20 332, az elmúlt 120 napban stroke-ot szenvedett beteg kapott véletlen besorolás szerint vagy clopidogrelt, vagy acetilszalicilsavat és elnyújtott felszabadulású dipyridamolt.
Az átlagéletkor 66 év volt, az alanyok körülbelül egyharmada volt nő, 6,7%-uk szenvedett korábban szívinfarktust és minden hatodik ischaemiás szívbetegségben. A 30 hónapos követés alatt a kombinációval kezelt betegek 9,0%-a és a clopidogrelcsoport 8,8%-a szenvedett stroke-ot (kockázati hányados 1,01, 95%-os megbízhatósági tartomány 0,92–1,11), a kockázati hányados alsó határa nem érte el a „nem rosszabb, mint” kimondásához szükséges előzetesen 1,075-ben megállapított felső határértéket. A stroke, a szívinfarktus és a halál összesített gyakorisága sem különbözött a két csoportban. Szívinfarktus a kombinációs csoport 1,7%-ában és a clopidogrelcsoport 1,5%-ában következett be (kockázati hányados 0,90, megbízhatósági tartomány 0,73–1,10). Súlyos vérzés gyakrabban lépett fel az acetilszalicilsavval és dipyridamollal, mint a clopidogrellel kezelt csoportban (4,1%, illetve 3,6%, kockázati hányados 1,15, megbízhatósági tartomány 1,00–1,32).

Az acetilszalicilsav és az elnyújtott felszabadulású dipyridamol hasonlóan hatásosnak bizonyult, mint a clopidogrel az ismételt stroke megelőzésében. Kevés különbség mutatkozott a kétféle kezelés között, kivéve, hogy a clopidogrellel némileg kevesebb súlyos haemorrhagiás stroke fordult elő.

Forrás: N Engl J Med 2008 Aug 27 [előzetes elektronikus közlés].
N Engl J Med. 2008 Sep 18;359(12):1238-51.
PMID: 18753638 [PubMed]

Szemlézte: dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

A szív eredetű hirtelen halálozás és a kokainfogyasztás között talált összefüggést egy új spanyol tanulmány.

Hírvilág

A clopidogrelre rezisztens genotípus

A fehér bőrű lakosság 25%-a hordozza azt a génváltozatot, amely a clopidogrel hatását gyengítve kétszeresére növeli az akut coronariaszindróma utáni szövődmények kockázatát!

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.