Hírvilág

A spanyol orvosok köszönik, nem kérnek a gyógyszergyártók ajándékaiból

2011. AUGUSZTUS 15.

A spanyol orvosok által nemrégiben létrehozott „No Gracias” (Köszönöm, nem) szervezet célja a gyógyszergyártókhoz való viszonyuk újradefiniálása: Nem kérnek azokból a juttatásokból, amelyeket cserébe kapnak bizonyos gyógyszerek felírásáért. Carlos Ponte, az oviedoi Asturias Központi Kórház intenzív osztályának vezető főorvosa szerint „a platform célja a gyógyszeripar, az egészségügyi hatóságok, az egészségügyi szakemberek, valamint a betegek és a polgárok közötti viszony megváltoztatása.” A csoporthoz csatlakozott egészségügyi dolgozók köpenyén a „No Gracias” felirat jelzi a betegeknek, hogy velük is keresik a párbeszédet. Juan Gervás, madridi családorvos véleménye szerint „a No Gracias csoport átláthatóságon, függetlenségen és arányosságon alapuló viszonyt szeretne a gyógyszeripar és az orvosok között. Pozitív lépés lenne, ha még a gyógyszergyártók is felismernénk, hogy szükség van a mozgalmunkra.”

A szervezetet megalapítása előtti hónapokban vezető spanyolországi médiumokban többször is hírt adtak arról, hogy multinacionális gyógyszercégek nem csak ajándékokat, étkezéseket, utazásokat, hanem készpénzt is ajánlottak orvosoknak a termékeik felírásáért. A No Gracias csoport legfőbb célja véget vetni ennek. Arra figyelmeztetnek, hogy „a gyógyszeripar mélyen beépült az egészségügybe, és az egész szektort érintő bonyolult érdekhálózatot és összefonódásokat hozott létre. A gyártók támogatják a közszféra által súlyosan elhanyagolt szakképzést: ingyenes tanfolyamokat, találkozókat, utazásokat, étkezéseket és előadásokat kínálnak. A betegellátó intézmények tárt kapukkal várják a gyógyszercégek képviselőit, akik kisebb-nagyobb értékű ajándékaikkal (ezeket „oktatási lehetőségeknek” nevezik) a szakemberek autonómiáját és az ésszerű gyógyszerrendelést sértő szponzorálási kultúrát teremtenek.”
A betegek és a gyógyszeripar érdekei ellentétesek, állítja a szervezet, amelynek alapító gyűlésén Joan-Ramon Laporte, a Barcelonai Független Egyetem gyógyszertan-professzora elmondta, hogy a gyógyszergyártók befolyásának a hatására nő a gyógyszerrendelési hibák száma és az egészségügyi közellátás költségei is.
„Nem szembesíteni akarjuk az egészségügyi szakembereket, hanem visszavezetni őket a helyes gyakorlathoz – mondta Carmen Ortiz, a No Gracias mozgalmat elindító Federación de Asociaciones para la Defensa de la Sanidad Pública (Közegészségügyet Védő Szervezetek Szövetsége) elnöke, – Olyan etikai kereteket akarunk létrehozni, amelyek között értékelik a szakemberek munkáját, a gyógyszerek észszerű alkalmazását és a közintézmények helyes vezetési gyakorlatát, – tette hozzá.
Szeptember óta híreket és információkat tartalmazó elektronikus hírlevelet ad ki a szervezet. „Interaktív havi hírlevelet küldünk mindazoknak, akik aláírták a kiáltványunkat, ebben beszámolunk a csoport egészének különböző törekvéseiről. A csoport olyan teret kíván létrehozni, ahol a szakemberek, a lakosság, a fogyasztóvédelmi szervezetek és a szakszervezetek együttműködhetnek. Folyamatos kapcsolatban állunk a gyógyszereket rendelő orvosokkal, de politikai és társadalmi ügyről van szó,” mondta Carlo Ponte.
A csoport több spanyolországi egészségügyi központban szervezett üléseket, amelyeken az egészségügyi szakemberek a gyógyszergyártó cégek információs anyagai és az objektív tudományos bizonyítékok közötti különbségről értekeztek. A No Gracias tárgyalásokat folytat több regionális kormányzattal (Spanyolországban az egyes régiók egészségpolitikája független) olyan eljárásmódok bevezetéséről, amelyek előbbre helyezik az állampolgárok egészséghez való jogát a cégek haszonszerzési jogánál. Több régió kormánya beleegyezett, hogy finanszírozza egyes orvosok folyamatos továbbképzését. Korábban Spanyolországban szinte kizárólag a gyógyszergyártók fizették az orvosok egyetem utáni képzését. A csoport további javaslata, hogy mindegyik régió egészségügyi hatósága adjon ki gyógyszerközlönyt, általában ezek a leginkább független információforrások az orvosok számára.
A spanyol egészségügy változóban van: Az orvosok beismerik, hogy részben ők is felelősek, hogy bizonyos etikai kérdéseket eddig figyelmen kívül hagytak, és most meg akarják változtatni ezt a hozzáállást. „Vitát indítottunk az egyetemeken,” mondja dr. Ponte. „Az Oviedo Orvostudományi Egyetem a Stanford és a Pennsylvania orvosegyetem nyomdokaiba lép, amelyek gyógyszeripar-mentesnek nyilvánították magukat. Más spanyolországi orvosegyetemek is érdeklődnek az ötlet iránt.”


Forrás: BMJ 2008;337:a1579

Szemlézte: dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma