Hírvilág

A „renitens” orvosoknak nem kell büntetéstől tartaniuk

SZIGETI Ildikó

2011. NOVEMBER 02.

Együttműködést kér és vár az egészségbiztosító az orvosoktól és a betegektől annak érdekében, hogy a gyógyszerár-támogatás megújított rendszere ne csak egyszeri megtakarítást hozzon az E-Alap konyhájára.

A gyógyszerkasszának, azaz a költségvetésnek 20, míg a betegeknek akár 22 milliárd forintos éves megtakarítást eredményezhet az, ha mindenki a számára ajánlott, legolcsóbb hatóanyagú gyógyszert szedné. Ez igencsak optimista számolás, ám mindenképpen tükrözi azt a trendet, ami októbertől jellemzi az egészségbiztosító törekvéseit.

A nemrégiben zárult vaklicit hozadékát még nem lehet számszerűsíteni, de az első visszajelzések nagyon pozitívak – mondta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója a témában rendezett sajtótájékoztatón. Sélleiné Márki Mária közölte: a támogatotti körbe tartozó, összesen 165-féle hatóanyag közül egy sem drágult, ellenben 154-nek csökkent az ára.

A gyógyszerár-támogatás átalakításának a betegek és a költségvetés egyaránt a nyertesei lehetnek, ám hogy milyen mértékben, az főként a paciensek és az orvosok együttműködési hajlandóságán múlik – fogalmazott az OEP vezetője.

Az eLitmed kérdésére a főigazgató leszögezte: a doktorokat kizárólag pozitív ösztönzőkkel szeretnék rábírni a racionálisabb gyógyszerfelírásra, vagyis a megkezdett terápiához ragaszkodó, „renitens” orvosoknak nem kell büntetéstől tartani. Motiváló eszközként említette a háziorvosi indikátor rendszert, de további ösztönző módszereken is gondolkodnak az OEP-nél, ám ennek részletei még nem ismertek.

Noha januártól bevezetik a rendelkezést, most még nem tudni, hogy a beteg-együttműködést a gyakorlatban hogyan mérik majd. Sélleiné Márki Mária jelezte: a dohányosok leszokását, illetve a diabeteszesek előírt étkezését egyszerű laborvizsgálatokkal tudják kontrollálni, és ha kiderül, hogy a beteg nem tartotta be az ajánlásokat, vagyis nem tett semmit a terápia hatékonysága érdekében, az orvos jelzései alapján csökkentett támogatásban részesül, azaz a gyógyszereit drágábban válthatja ki a patikában. Az ellenőrzés mikéntjéről, gyakoriságáról, illetve az orvosok esetleges ellenérdekeltsége kapcsán felmerült észrevételekre a főigazgató nem kívánt reagálni.

Az orvosokat érintő, jövő évi változásokkal összefüggésben az egészségbiztosító vezetője hozzátette azt is: a tervek között szerepel, hogy a jelenlegi háromhavi gyógyszeradag helyett csak egy havi porciót rendelhet a doktor. A rendelőkben emiatt jelentkező tumultus veszélyét az OEP-nél is felmérték, így a háziorvosnak továbbra is módjuk lesz egyszerre három hónapra felírni az orvosságokat, ám a célszerű az volna, ha havonta mód lenne újragondolni a gyógyszeres terápiát.

Portálunk értesülései szerint októbertől gyakran fordult elő átmeneti készlethiány azoknál a készítményeknél, amelyeket az OEP a „leginkább javasolt”, vagyis preferált gyógyszerek közé sorolt. Ennek kapcsán a főigazgató tudatta, hogy a nemrégiben lezajlott vaklicit során a részt vevő gyártók nyilatkozatban garantálták az ellátás folytonosságát és az utánrendelés lehetőségét.

A gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítása során nyilvánvalóan sérülnek bizonyos érdekek – jegyezte meg a főigazgató, utalva ezzel a gyógyszergyártói panaszokra. Az egészségbiztosító azonban szeretné visszavenni a cégektől a gyógyszerrendelés ösztönzőinek alkalmazását. A hatóanyag-segédanyag polémiával összefüggésben csak annyit mondott: a kommunikációjuk középpontjában az a szemlélet áll, hogy a betegséget a hatóanyag gyógyítja, mint ahogy a mellékhatások döntő többségénél is a hatóanyag a meghatározó. Ennek alapján valóban érdemes a fiskális szempontokat érvényesíteni, hiszen a preferált termékkörben csak olyan patikaszerek lehetnek, amelyekre a szakma is rábólintott.

Az OEP modellszámításai szerint egy átlagos magyar ember hét jellemző betegségre hétféle hatóanyagot szed. Ennek költsége a férfiak esetében havonta 9606 forint volt, a nőknél 9809 forint. Amennyiben valamennyi hatóanyag esetében áttérnek a legolcsóbbra, a férfiak havi gyógyszerköltsége 5854 forint, míg a nőké 4166 forint lenne.


Szigeti Ildikó
eLitMed.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma