Hírvilág

A pusztulás utóélete

2013. JANUÁR 13.A 2. magyar hadsereg 70 évvel ezelőtti doni katasztrófáját a katonai vezetés, az ott harcoló katonák és a magyarországi civilek nézőpontjából bemutató kiállítás nyílt szombaton a budapesti Nyílt Társadalom Archívumban (OSA).

Ungváry Krisztián történész a Don - egy tragédia és utóéletei című tárlat megnyitóján szembeállította a 2. magyar hadsereg maradékának 1943-ban a Szovjetunióból történt hazatérése óta elterjedt mítoszokat a történelmi realitással. Az 1956-os Intézet munkatársa ilyen mítoszként említette, hogy a vereség egy "második Mohács": mint kiemelte, a 200 ezres hadsereg 70 százaléka hazajutott. Emellett a szovjet erők támadásukkor 132 harckocsijukból 83-at elvesztettek, ami rávilágít arra a ritkán hangsúlyozott tényre, hogy a 2. magyar hadsereg jelentős katonai teljesítményt nyújtott a Don-kanyarban - hangoztatta a történész.

Felvetette azt is: bár a magyar köztudatban a hadseregre elsősorban áldozatként tekintenek, a katonák nem voltak feddhetetlenek. Elmondása szerint a megszálló erők közül a német után a magyar hadsereg követte el a legtöbb kivégzést, a csapatok több ezer falvat gyújtottak fel, partizánokat keresve. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy a magyar emlékezet középpontjában nem az orosz lakosság szenvedése áll, és fordítva, de véleménye szerint a két szempontot közelíteni kellene egymáshoz.

Závada Pál író készülő kötetéből olvasott fel egy naplórészletet, amelyben szintén felvetődtek olyan kényes kérdések, mint az orosz lakosság körében végzett faji alapú kivégzések, és az ezekben való magyar részvétel.

A hadsereget kiküldetéstől hazaszállításig végigkísérő kiállítás több nézőpontot érvényesítve bemutat térképeket, a fronton az ellenség körében terjesztett és szökésre buzdító röplapokat, parancsokat, hadi jelentéseket és fotókat. Az alkotók a magyar civil lakosságot ért hatásokról is igyekeztek képet adni korabeli filmhíradókon, rádiófelvételeken, újságban megjelent szalagcímeken, valamint propagandaanyagokon keresztül.

Emellett a látogatók részleteket láthatnak egyebek közt Sára Sándor 1983-as Pergőtűz című dokumentumfilmjéből, amelyben a Don-kanyarból visszatért egykori katonák és munkaszolgálatosok vallanak emlékeikről, valamint egy haditudósító fotográfus hétköznapi életképeket felvonultató fényképeit is megtekinthetik.

A március 3-áig ingyenesen látogatható tárlat egészen 2012-ig figyelemmel kíséri a hadművelet magyar utóéletét, értelmezéseit is.

2013. január 12., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

Hírvilág

Üzenetek a matrac-sírból Heinrich Heine és a sclerosis multiplex

Heine mindig beteg volt. Ha nem volt beteg, betegnek érezte magát.

Gondolat

Mikor voltak gimnazisták a Marslakók?

Az a szóbeszéd járja Amerikában, hogy két intelligens faj létezik a Földön: emberek és magyarok. (Isaac Asimov)

Idegtudományok

Neurofiziológiai agyújraélesztés

Egy nemzetközi kutatócsapat, a Yale Egyetem idegtudósai vezetésével, négy órával a halál beállta után képes volt helyreállítani és fenntartani a teljes emlősagy (sus scrofa) keringését, valamint sejtjeinek molekuláris és celluláris funkcióit. Az eredmény szerint az emlősagy regenerációs képessége jóval nagyobb, mint eddig gondoltuk.

Hírvilág

Jelentősen romlott a Csendes-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota

A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. Jelentősen romlott az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic állapota. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról.