Hírvilág

A protonpumpagátlók és a pneumonia közötti rejtélyes összefüggés

2011. AUGUSZTUS 15.

Számos eredmény utal arra, hogy a gyomorsavcsökkentő gyógyszerek, így a protonpumpagátlók (PPI) és a hisztamin-2-receptor-antagonisták szedése növeli a közösségben szerzett pneumonia kockázatát, feltételezhetően azért, mert csökkenti a felső gastrointestinalis terület savasságát, lehetővé téve ott a baktériumok elszaporodását, majd a légutakra való átterjedésüket.

Brit kutatók (akik mindegyike anyagi juttatást kapott valamelyik protonpumpagátló gyártójától) most beágyazott eset-kontroll vizsgálatot végeztek a PPI-k és a közösségben szerzett pneumonia kockázata közötti összefüggés értékelésére. A családorvosi vizitek adatait tartalmazó adatbázisból azonosítottak 80 ezer, 1987–2002 között közösségben szerzett pneumonia diagnózisát kapott beteget, valamint a praxis, az évszak és a követési idő szerint illesztett 800 ezer kontrollszemélyt.

A közösségben szerzett pneumonia kockázata hasonló volt a 30 napnál régebben PPI-vel kezelt betegek és az ilyen szert (a megelőző hónapban) nem kapott betegek csoportjában. Nagyobb volt viszont a kockázat, ha a beteg 30 napnál rövidebb ideje szedett PPI-t. A legmagasabb kockázatot a két napja PPI-t szedők csoportjában tapasztalták (korrigált kockázati hányados 6,5). A 7 vagy 14 napja PPI-vel kezelt betegek kockázata ennél kisebbnek, de még szignifikánsnak adódott.

A 15 év adatait feldolgozó, nagy esetszámú vizsgálat eredménye pontosan a fordítottja annak, amit ösztönösen várnánk, a PPI-k az adatok szerint éppen tartós szedés esetén nem növelték a kockázatot, néhány nap vagy hét alkalmazás után pedig igen. A vizsgálat szerzőinek véleménye szerint a rövid távú PPI-szedés hatása látszólagos: a fel nem ismert, lappangó pneumonia tünetei – vagy az enyhítésükre szedett nemszteroid gyulladásgátlók mellékhatásai – járultak hozzá ahhoz a tünetegyütteshez, amely miatt a családorvosok PPI-t rendeltek.

Forrás Ann Intern Med 2008 Sep 16; 149:39

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.