Hírvilág

A niacin nem előzi meg a szívrohamot és a szélütést

2011. AUGUSZTUS 15.


Bár korábbi tanulmányok szerint a niacin étrendkiegészítő növeli a HDL-koleszterin („jó” koleszterin) szintjét, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) 18 hónappal hamarabb leállított egy ezt célzó tanulmányt, ugyanis nem bizonyosodott be a szer előnyös hatása a szívrohamok és a stroke (szélütés) szempontjából.

Régóta ismert, hogy a HDL-koleszterin szintje csökkenti a szív- és érbetegségek kockázatát, míg az LDL-koleszterin növeli azt. Emiatt az orvoslásban számos gyógyszer (például a sztatinok) terjedt el, mely az optimális koleszterinarány beállítását célozza. Dr. Susan B. Shurin és az Amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő-, és Vér-egészségügyi intézet munkatársainak érdeklődésében egy étrendi kiegészítő, a B3-vitaminnak is nevezett niacin állt.

Sajnálatosan a klinikai vizsgálatot a tervezettnél 18 hónappal korábban le kellett állítani, ugyanis a szer nagy dózisban történő adása annak ellenére nem csökkentette a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, hogy a vérben HDL-koleszterin szintje növekedett, míg a triglicerideké nőtt. Meglepő módon a magas dózisú niacint kapó csoportban még nőtt is a stroke előfordulása – ez az eredmény nagymértékben hozzájárult a leállításhoz. A továbbiakban az Amerikai Élelmiszer- és Gógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) nem javasol változást a niacinra vonatkozóan kialakult gyakorlatban.

Számos korábbi vizsgálat leírta az alacsony HDL-koleszterinszint kockázatfokozó hatását a szívinfarktus és a stroke (szélütés) szempontjából. A kockázatfokozáshoz a magas trigliceridszint is hozzájárult. Jelen vizsgálatban mintegy 3400 betegen tanulmányozták a nagy dózisú niacin placebóval szembeni hatását. Emellett mindegyik beteg szedett bizonyítottan koleszterincsökkentő hatású szimvasztatint is. Amint azt várták, 32 hónappal a vizsgálat megkezdése után mindegyik niacinos betegnél csökkent a triglicerid- és növekedett a HDL-koleszterinszint. A kedvező hatás azonban nem nyilvánult meg a szívinfarktusok és a stroke arányának csökkenésében, illetve az alacsonyabb kórházi ellátásban. Sőt, a niacinos csoportban több stroke is jelentkezett, mint abban, akik csak sztatint szedtek (28, illetve 12).

Az eredmény ellentmondás a korábbi vizsgálatoknak, emiatt a jelenség megértéséhez további elemzések szükségesek.

Forrás: target="_blank">Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ritmuszavart okoz a potencianövelő étrend-kiegészítő
Ígéretek, remények és a valóságA többszörösen telítetlen omega-3-zsírsavak csökkentik a halálozást szívelégtelenségbenA tengeri halak sem „szeplőtelenek”A statinok képesek kivédeni a gutaütést és a szívinfarktustIdeggyógyászati Szemle - 2011;64(5-6) Szemelvények a gyógyszeres cerebrovascularis prevenció eredményeiből, különös tekintettel a statinokraHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma