Hírvilág

A náci eutanázia-programok áldozatait temették újra

2012. MÁJUS 10.- A nemzetiszocialista rendszer idején egy bécsi pszichiátriai intézetben meggyilkoltak földi maradványait helyezték végső nyugalomra szerdán Bécsben.

A több mint hatvan áldozat - gyerekek és felnőttek - közül a legtöbben az Am Steinhof intézetben haltak meg a gondozás szisztematikus és szándékos elhanyagolása, fűtetlen helyiségek és elégtelen táplálkozás következtében. A holttestek egy részéből orvosi preparátumok készültek, amelyeket az elmúlt években találtak meg, és a közelmúltban név szerint is azonosítottak. Ezeket a maradványokat temették el szerdán ünnepélyes keretek között a város központi temetőjében.

A gyászszertartáson részt vett Bécs polgármestere, Michael Häupl és a bécsi izraelita hitközösség képviselői mellett Heinz Fischer osztrák államfő is.
A ma Baumgartner Höhe néven ismert orvosi intézet volt az értelmi fogyatékosok és a pszichiátriai betegségben szenvedők szisztematikus megsemmisítésére törekvő eutanázia-programok egyik központja. 1940 és 41 között mintegy háromezer-négyszáz embert deportáltak a T-4-nek nevezett akció keretében Felső-Ausztriába és öltek meg gázkamrákban.

A programot formálisan leállították 1941-ben, de ezután az egyes ápolási intézményekben, így az Am Steinhof-iban és az Am Spiegelgrund-iban folytatódtak a gyilkosságok. Az Am Steinhof-i intézetben 1945-ig becslések szerint háromezer-ötszázan haltak meg elhanyagoltság, éhezés, hideg és szándékosan terjesztett fertőző betegségek következtében.

Az Am Spiegelgrund intézetben közel nyolcszáz gyereket, illetve tizenéves fiatalt öltek meg. A holttestek egy részéből készült preparátumokat még évekkel a háború után is használták kutatási célokra, egy másik részére évtizedekkel később találtak rá.

A több száz gyermekáldozatot 2002-ben, a második világháború vége után közel hatvan évvel temettek el méltó módon, szintén a bécsi központi temetőben.
A központi temetőben külön parcellát jelöltek ki a nácizmus áldozatai sírjainak. A parcellánál emlékkövet állítanak fel.


MTI 2012. május 9., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt