Hírvilág

A metformin öregedésgátló hatása

2013. AUGUSZTUS 01.


A 2-es típusú cukorbetegség kezelésére széles körben használt metformin hatóanyag öregedésgátló hatását fedezték fel amerikai tudósok hím egereknél. Azt azonban nem tudni, hogy emberek esetében is hasonlóan működne-e az orvosság.

A kutatók feltételezik, hogy a metformin az extrém kalóriamegvonás hatásait utánozza. Az igen alacsony kalóriabevitelen alapuló diétáról úgy vélik, hogy elősegíti az egészséges öregedést - idézte a BBC hírszolgálata a Nature Communications című szaklapban megjelent tanulmányt.

Rafael Cabo, a Baltimore-i Országos Öregedéstudományi Intézet munkatársa, a kutatás vezetője szerint a kalóriacsökkentés meghosszabbította a kísérleti állatok élettartamát.

A tudósok olyan eljárásokat, gyógyszereket kerestek, amelyekkel a kevés evés hatásait utánozhatják.
A többnyire negyvenéves kor felett jelentkező 2-es típusú cukorbetegség kezelésének egyik legelterjedtebb gyógyszere a metformin. Alkalmazzák a cukorbetegség, magas vérnyomás és elhízás kombinációjából álló metabolikus szindróma kezelésére is.

Korábban bebizonyosodott, hogy a szer meghosszabbítja a férgek vagy más, egyszerű szervezetek élettartamát, ám legyek és emlősök esetében ellentmondásos eredmények születtek.

Cabo kutatócsoportja kétféle dózisú metformint adott középkorú hím egereknek, és azt találták, hogy az alacsonyabb dózis öt százalékkal hosszabbította meg az állatok életét, és késleltette a korral járó betegségek kialakulását. A magasabb dózis azonban megrövidítette a rágcsálók életét.

Cabo szerint klinikai vizsgálatoknak kell igazolniuk, hasonlóan hat-e a metformin az emberi egészségre és élethosszra is.
\"Jelen pillanatban a legjobb tanács a helyes étrend és a testmozgás, ahogy valószínűleg nagyanyáink is mondták. Ez az a két dolog, amiről bizonyosan állíthatjuk, hogy jól működnek az emberek esetében\" - fűzte hozzá Cabo.

A metforminról már korábban is ismert volt, hogy a vércukorszint csökkentésén túl más előnyös hatásai is vannak: jó hatással van például a szív- és érrendszerre, és az is kiderült róla, hogy serkenti új idegsejtek növekedését az agyban, például az Alzheimer-kórral élők kognitív képességei javulhatnak tőle.




MTI 2013. július 31., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).