Hírvilág

A mellimplantátumokat ellenőrizni kell

2011. AUGUSZTUS 15.A mellnagyobbításon átesett nőknek azt tanácsolják, hogy keressék fel a plasztikai sebészüket, mivel problémák merültek fel egy bizonyos típusú implantátum biztonságát illetően.


Egy francia vizsgálat kiderítette, hogy a Poly Implantátum Protéziseket (PIP) jóváhagyás nélküli zselével töltötték fel, ráadásul a védőrétegek is hiányoznak belőle. Nagyjából 50 000 brit nő mellébe ültethették be ezeket az implantátumokat. A plasztikai sebészek testülete szerint nincs ok a pánikra, de akiknek PIP-et ültettek a mellükbe, jó, ha felkeresik az orvosukat hat hónapon belül.

A Brit Plasztikai Sebészek Szövetsége (BAAPS) javaslata szerint, ha az ultrahangos vizsgálat kimutatja a beültetett anyag gyengülését vagy sérülését, akkor célszerű azt eltávolítani. "Ez kétségkívül egy szokatlan helyzet, de még sincs komoly ok a pánikra. Amíg tovább vizsgálják az anyagot, addig a mellnagyobbításon átesett nők keressék fel kezelőorvosukat, hogy kiderüljön, milyen anyagot használtak az eljárás során.” - mondta Nigel Mercer elnök. “Ha kiderül, hogy PIP, akkor a következő hat hónapban érdemes elmenni ultrahangos vizsgálatra. Az eltávolítás csak az anyag meggyengülése illetve sérülése esetén javasolt. Ebben az esetben mindkét oldali párnácskát ki kell venni megelőzés céljából.”

Márciusban a Gyógyszerek és Gyógyászati Termékek Szabályozó Képviselete (MHRA) úgy rendelkezett, hogy több PIP-et nem szabad felhasználni, a megmaradt készletet pedig vissza kell juttatni a gyártóhoz. A PIP-et gyártó francia cég csődbe ment, és minden eszközüket visszahívták az idén. A francia plasztikai sebészek szövetségének vizsgálata jelentette, hogy a cég 2005 óta nem használt védőréteget, és a jóváhagyottól eltérő zselét állított elő. A BAAPS elmondása szerint a francia kollégák tanulmánykészítés céljából felkeresték a zselé gyártóját, hogy meghatározzák, az átalakított verzió miként léphet reakcióba az emberi testtel.

Nigel Mercer hozzátette, hogy a PIP-et behelyező plasztikai sebészeket nem lehet felelősségre vonni ezért. "Nem lehetett tudni, hogy a zselét nem tesztelték, vagy hogy a megerősítő és a zselé szivárgását megakadályozó védőréteg alkalmazását mellőzték.” A PIP az egyik legolcsóbb fajta mellimplantátum. A franciák azt követően kezdték el vizsgálgatni, hogy a sebészek jelentették, sokkal könnyebben szakadnak ki, mint más márkák.


Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.