Hírvilág

A meddőség elleni gyógyszerek nem okoznak petefészekrákot

2011. AUGUSZTUS 15.

A petefészekrák szempontjából kockázati tényezőt jelent, ha nő nem szült, valamint a meddőség is. Korábbi epidemiológiai és kohorszvizsgálatokban felvetődött, hogy a meddőség kezelésére alkalmazott gyógyszerek növelik az ovariumcarcinoma kockázatát a korábban nem szült nők csoportjában.

Ennek a kockázatnak az értékelésére a kutatók a Dániában meddőségi központban kezelt 54 362 nő adatai közül 156, petefészekrákban szenvedő nőt és 1380 kontrollszemélyt értékeltek.

Az alanyokat medián 16 évig követték, és a petefészekrák diagnózisát medián 46 éves korban állították fel. Mind az eset-, mind a kontrollcsoportban az alanyok egyharmadát kezelték clomiphennel, egyharmadát humán korion-gonadotropinnal, a többieket pedig más gonadotropinnal vagy gonadotropin-releasing hormonnal.

Nem találtak összefüggést a gyógyszerek alkalmazása és a petefészekrák kockázata között, sem az összes gyógyszert együttesen elemezve, sem külön-külön az egyes szereket, illetve a gyakran alkalmazott kombinációkat tekintve sem. Az ovariumcarcinoma kockázatát nem befolyásolta a korábbi szülések száma, sem a meddőség elleni gyógyszeres kezelési ciklusok száma. Másodlagosan összehasonlították a daganatok szövettani típusait, és megállapították, hogy a clomiphen alkalmazása 67%-kal növelte a serosus carcinoma kockázatát a többi gyógyszerhez, illetve a nem kezelt nőkhöz képest, de ennek az eredménynek önmagában valószínűleg nincs jelentősége.

Egyik korábbi elemzésben azt találták, hogy a meddőségi központokba utalt nők csoportjában 50%-kal nagyobb volt a petefészekrák kockázata, mint az átlagnépességben. Ez azt jelenti, hogy az ebben a vizsgálatban részt vevő nők kiindulási kockázata magasabb volt, és itt lehetőség nyílt a meddőség kezelésére alkalmazott gyógyszerek hatását különválasztani az önmagában a meddőség által okozott kockázattól.

Ez a legnagyobb esetszámú vizsgálat, amelyet eddig végeztek ebben a témában, és az eredményei megnyugtatóak: a meddőség kezelésére használt gyógyszerek biztonságosak.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Feb 5; 338:b249.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma