Hírvilág

A marihuána gátolja az immunrendszer működését

2011. AUGUSZTUS 15.

A kannabisz egyes összetevőinek hatására beindul azoknak a sejteknek a működése, melyek elősegítik a rákos daganatok növekedését.

Immunológusokból álló nemzetközi kutatócsoport tanulmányozta a kannabisz (marihuána) hatásait, és megállapították, hogy e kábítószer fogyasztása gátolja a szervezet immunfunkcióit. Egyes összetevőinek hatására beindul azoknak a speciális sejteknek a működése, melyek elősegítik a rákos daganatok növekedését. A kutatás, amely az European Journal of Immunologyban jelent meg, rávilágít, hogy a kannabisz-használók könnyebben elkapják a fertőzéseket, és hajlamosabbak bizonyos típusú rákos megbetegedésekre.

A kutatócsoport, melyet Dr. Prakash Nagarkatti, az University of South Carolina kutatója vezetett, elsősorban a cannabisban fellelhető összetevőket, az úgynevezett kannabinoidokat vizsgálta, köztük a THC-t (delta-9 tetahydrocannabinol), amelyet már orvosi célra is felhasználnak, mint fájdalomcsillapítót.

"A kannabisz, ami az egyik leggyakrabban használt kábítószer a világon, elnyomja az immunfunkciókat, s ennek következtében a marihuánafogyasztók fogékonyabbak a fertőzésekre és egyes rákos megbetegedések kialakulására," mondta Dr. Nagarkatti. "Úgy véljük, hogy a kulcs ahhoz, hogy ennek az immunrendszer működését gátló folyamatnak a működését megértsük, egy egyedülálló sajátosságokkal rendelkező immunsejt szerepének felismerése, amelynek létét csak nemrég bizonyították az immunológusok: ez az úgynevezett myeloid eredetű szupresszor sejt, az MDSCs."

Míg a legtöbb immunsejt küzd a különböző fertőzések és a rák ellen, hogy megvédje a gazdaszervezetet, az MDSCs aktívan elnyomja az immunrendszer működését. Ismeretes fokozott jelenléte a rákos betegek sejtjeiben, és úgy vélik, hogy MDSCs gátolja a rák ellenes terápia hatékonyságát, és ténylegesen elősegíti a rákos daganat növekedését.

Dr. Nagarkatti kutatói bebizonyították, hogy a kannabinoid receptorok aktiválásával a kannabinoidok nagy számú MDSCs működését aktiválják. Ez a kutatás első alkalommal tárja fel, hogy a marihuána kannabinoidok elnyomják az immunrendszert az MDSCs sejtek aktiválásán keresztül.

"A MDSCs viselkedése úgy tűnik egyedülálló és fontos; e sejtek funkcionálását és szaporodását elindíthatja bizonyos növekedési faktorok nem megfelelő termelése, melyet a rákos sejtek produkálnak vagy más vegyi anyagok, mint például a kannabinoidok.”

A seattle-i Fred Hutchinson Cancer Research Center kutatóinak múlt évi tanulmánya szerint a marihuánafogyasztók esetében 70%-os kockázatnövekedéssel lehet számolni a hererák egyik agresszív típusa esetén: ennyivel volt nagyobb az esélye, hogyha valakinél diagnosztizálták a betegséget, akkor a marihuánát jelenleg is fogyasztó betegek csoportjába tartozott. A kutatócsoport még nem volt tisztában azzal, hogy a marihuánafogyasztás pontosan miként segítheti elő a heredaganatok kialakulását – erre adtak most választ az University of South Carolina kutatói.

Egy szintén ezévi, korábbi kapcsolódó vizsgálat, melyet Dr. Christian Vosshenrich végzett a párizsi Pasteur Intézetben, kimutatta, hogy amikor a rákos sejtek növekednek, interleukin-1 β (IL-1β) molekulát termelnek, ami szintén kiváltja az MDSCs sejtek aktivitását. A tanulmány megállapítja, hogy az MDSCs, amely a rák növekedése során keletkezik, gyengíti az immunrendszer képességét a rákos sejtek elpusztítsára.

"A marihuánában található kannabinoidok kétélű kardként kerültek elénk," vonja le a következtetést dr Nagarkatti. "Egyrészt, mivel ezek immunszuppresszív jellegűek, fokozzák a hajlamot a rák kialakulásra és a fertőzések elkapására. Másrészt további kutatások eredményeként ezek a vegyületek lehetőséget biztosíthatnak számos olyan klinikai tünet kezelésére, melyeknél az immunválasz elnyomása valójában előnyös." A professzor egyebek mellett nyilvánvalóan a szervátültetések nyomán jelentkező kilökődési mechanizmusok befolyásolására céloz nyilatkozatában.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: www.tricitypsychology.com

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.