Hírvilág

A látás világnapja

2021. OKTÓBER 21.

A látás világnapját (World Sight Day) mindig október második csütörtökén tartják. A világnap célja, felhívni a figyelmet arra, hogy a vakság nagy részben megelőzhető, illetve gyógyítható. A Magyar Szemorvostársaság és a Nemzeti Programbizottság a jó látásért azonban nem csak a figyelmet akarja felhívni, de konkrét lépéseket javasol a cukorbetegek szemészeti szűrésében és a zöldhályog kezelésében.

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg minden október második csütörtökén. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a vakság nagy részben megelőzhető, illetve gyógyítható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vakságmegelőző Ügynökség (International Agency for the Prevention of Blindness, IAPB) globális kezdeményezésének idei szlogenje „Szeresd a szemeid!” (Love Your Eyes) és az IAPB négy pontba szedett konkrét tanácsokkal is szolgál arra nézve, hogy pontosan hogyan is „szerethetjük” a szemeinket.
• Megelőzés – Számtalan szembetegség megelőzhető megfelelő étkezéssel és egészséges életmóddal.
• Védelem – Az egészséges életmód számos szembetegség megelőzéséhez vezethet, de legalább ugyanennyire fontos a szem védelme és gondozása.
o Védőszemüveg viselése – Fontos, hogy megvédjük szemünket a káros, például a nap által kibocsátott ultraibolya sugárzástól, illetve ahol indokolt, a foglalkozási szabványoknak és irányelveknek megfelelően védőszemüveget kell használnia.
o Mosd le a kozmetikumokat – Alapvető fontosságú a szem és környékének megfelelő ápolása és megtisztítása a smink- és szemkozmetikumoktól, mivel ezek olyan problémákat okozhatnak, mint a szemfelszín kiszáradása és allergiás reakciók.
o Dolgozzon testbarát módon – Fontos, hogy lehetőség szerint csökkentsük a képernyők előtt töltött időt és tartsunk rendszeresen szünetet.
• Megőrzés – Hogyan őrizzük meg látásunkat? Vegyünk részt rendszeresen átfogó szemvizsgálaton! A rendszeres szemvizsgálat különösen javasolt azoknak, akik:
o elmúltak már 40 évesek
o családi kórtörténetükben szerepel a glaukóma (zöldhályog)
o magasvérnyomás-betegségben szenvednek
o rendszeres dohányosok (vagy azok voltak)
o ha már szemüveget viselnek és erős rövidlátók
Évenkénti vizsgálat szükséges azoknak, akik
o cukorbetegségben szenvednek
Azonnali sürgősségi szemvizsgálatot igénylő tünetek lehetnek (de nem kizárólagosan) ha Ön a fény villogását, hirtelen elmosódást vagy látásvesztést, vörösséget, szemfájdalmat, vagy a fény körül színes karikák látását tapasztalja.
• Prioritás – Győződjön meg arról, hogy a szemvizsgálat is része a rutin orvosi vizsgálatainak.

A cukorbetegség szemészeti szempontból is igen fontos betegség, hiszen a középkorú, munkaképes lakosság körében a diabetes okozta szemkárosodás – ún. retinopathia – a vakság leggyakoribb oka a fejlett országokban. A világszerte a cukorbetegek egyharmadának, hazánkban a felmérések szerint 2018-ban mintegy 800 ezer (798,3 ezer) cukorbeteg volt, és ebből 160,5 ezer páciensnek volt valamilyen fokú diabeteses retinopathiája.

Cukorbetegekben a vakság kockázata tízszerese a velük azonos életkorú, de cukorbetegségben nem szenvedő személyekhez képest, ezért minden kezelési protokoll (a magyar is) minden cukorbeteg számára legalább évenkénti szemvizsgálatot ír elő.
A cukorbeteg a szemkárosodás súlyosbodásából többnyire szinte semmit sem érzékel, a probléma a betegek számára sokszor csak akkor válik nyilvánvalóvá, amikor már súlyos, előrehaladott károsodások jelennek meg.

Sajnos a magyarországi (fel)ismert cukorbetegek egyharmada még sosem vett részt pupillatágításban végzett szemfenéki vizsgálaton, és az ismert cukorbetegeknek csupán csak a fele vesz részt a minimálisan javasolt évenkénti szemészeti vizsgálaton (a vidéki településeken csak az ismert cukorbetegek 40%-a). Mindeközben Magyarországon megközelítőleg 1000 ember vakul meg évente a diabeteses retinopathia késői felismerése és kezelése miatt.

Őszintén szólva a nagyszámú beteg miatt a rendszer rögtön túlterheltté válna, amennyiben az összes cukorbeteg elmenne az irányelvekben javasolt gyakoriságú szemészeti vizsgálatokra. Ezen ok, valamint az elérhetőség biztosítása érdekében a szakma ezen szűrések telemedicinális elvégzését javasolja.

Ilyenkor az éves kontrollvizsgálat során a cukorbeteg páciens nem egy szemészeti szakrendelőt, hanem egy nonmydriaticus funduskamerával felszerelt telemedicinális szűrőállomást keresne fel, ahol pupillatágítás nélkül, szakdolgozói közreműködéssel készül el a felvétel, amit központilag, egyetlen helyen értékelnek ki szakorvosok. A szakmai elképzelések szerint mintegy 7-8 db telemedicina-szűrőállomásra lenne szükség a teljes rendszer kiépítéséhez.

Ha a költségek felől közelítjük meg a kérdést, a diabeteses retinopathia magyarországi költségterhe 43,66 milliárd Ft volt 2018-ban. A már előrehaladott betegség két fő kezelési módja (üvegtest sebészeti beavatkozás, szembe adható injekciós kezelés) adja az összes költség mintegy 85%-át. Jól látható tehát, hogy az irányelvek szerint javasolt gyakoriságú kontrollvizsgálatokkal ezek a költségek nagyrészt elkerülhetőek volnának.
A cukorbetegek éves szemészeti vizsgálatának költségterhe 2018-ban 3,79 milliárd Ft volt, és csak 1,19 milliárd Ft lenne, amennyiben ugyanez telemedicinális szűrőrendszer segítségével történt volna meg. Azaz még egy 2,5 milliárd forintból kialakított telmedicina rendszer is megtérülne egyetlen év alatt!

A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, ami a 40 év feletti lakosság mintegy 2%-át érinti és családon belül a hajlam öröklődik. A glaukóma krónikus betegség; kezelése élethosszig tarthat. Bár nem számít a vakság vezető okának, a kezelés hiányának és a betegek nemtörődömségének okán is, évtizedek óta sajnos „stabilan” okozója számos látásvesztésnek.

A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése, vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást gyógyszerekkel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. E betegség kezelésében az elmúlt években nem történtek forradalmi változások, de szerencsére itt is elmondható, hogy a technika fejlődik.

Az elmúlt időszakban megjelent egy olyan új műtéti eljárás, ami nem jár effektív beavatkozással (a szemgolyó „megsértésével”), a kívánt hatást egy speciális lézerrel és egy bonyolult lencserendszer segítségével érik el a szakorvosok. Ezáltal gyorsabb lesz a beavatkozás utáni gyógyulás, csökkenthető a szövődmények kialakulása, és talán az érintett betegek is szívesebben vetik alá magukat a műtétnek.

Forrás: Magyar Szemorvostársaság

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Hírvilág

Üzenetek a matrac-sírból Heinrich Heine és a sclerosis multiplex

Heine mindig beteg volt. Ha nem volt beteg, betegnek érezte magát.

Gondolat

Kerülj Kékbe, kerülj Képbe

A Kis Lépések Alapítvány egyedülálló Magyarországon: hosszú évek óta segíti autizmussal élő gyerekek és családjaik életét egy speciális, a tanuláson keresztül történő új viselkedésminták beépítését célzó módszerrel. Alapvető attitűdjük már a nevükben is megfogalmazódik: az egymás felé való közeledésről szól, s arról, hogy a nagy célok elérése kis lépésekkel kezdődik.