Hírvilág

A kortárs művészet mint produkció

2014. FEBRUÁR 28.Az innovatív nemzetközi példák és gyakorlatok hazai átültetését, a magyarországi kortárs képzőművészeti szcéna szorosabb összefogását célozza a Műcsarnokba péntekre meghirdetett, egynapos kortárs szobrászati szakmai konferencia.

A hazai kortárs művészeti piac mélyponton van, és mára jól látszik, hogy a nemzetközi szcéna nélkül értelmezhetetlen. A gondok fő oka, hogy még mindig a bezártsággal, a vasfüggöny mögötti gondolkodással küzdünk, csak ebben az országban gondolkodunk, ezért a szakmának lépésváltásra és összefogásra van szüksége. A Bergman Galéria a Magyar Szobrász Társasággal, a C3 Atelier-vel és a Symposion Alapítvánnyal együttműködésben szervezett konferenciát.

A Bergman Galériát vezető Gajzágó György hangsúlyozta: a kortárs képzőművészet bizonyos értelemben iparágként működik, de Magyarországon ezt sokan még mindig nem látják, és egyedül az államtól várják a támogatást. "A külföldi kortárs művészek úgy jelennek meg a világon, mint egy produkció, külön iroda kezeli az imázsukat és a programjukat. Azt kell tehát először is kitalálni, hogyan lesz produkció: ezt meg lehet tanulni, és ha lesz produkció, ahhoz már lehet szponzorokat, befektetőket szerezni vagy állami pénzt kérni" - jegyezte meg a főszervező.

Hozzátette, a potenciál és a világszínvonalú művészek nem hiányoznak Magyarországon, ezért céljuk egy olyan program meghirdetése, amelynek keretében a magyar művészek beszélgetéseken, szabadegyetemeken gondolkodnának arról, hogyan lehet a külföldi szcénában megjelenni.

Gajzágó György elmondása a szerint a konferenciára előzetesen 120-an regisztráltak: művészeti hallgatók és oktatóik (a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közreműködésével), aktív szobrászművészek, galeristák, kurátorok, művészetmenedzserek, kulturális tisztségviselők, művészeti újságírók és egyéb érdeklődők.

A konferencián előadást vagy prezentációt tart mások mellett Baráz Tamás és Péter Ágnes szobrászművész, Wehner Tibor művészettörténész, Gajzágó György, és a szobrászok többek között számukra hasznos alkotóprogramokat, alternatív anyagokat, technológiák is megismerhetnek.


2014. február 28., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.