Hírvilág

A HDL és az ischaemiás szívbetegség összefüggése – több mint bonyolult

2011. AUGUSZTUS 15.

A HDL-koleszterin-szint erős fordított összefüggésben áll az ischaemiás szívbetegség kockázatával. Az viszont közvetlenül nem bizonyított, hogy a HDL-szint növelése önmagában javítaná a prognózist.

Most egy nemzetközi szerzőcsoport meta-regresszióanalízis segítségével próbálta meg tisztázni, hogy a HDL-koleszterin-szint változása más tényezőktől függetlenül befolyásolja-e a cardiovascularis prognózist. Összesen 108 véletlen besorolásos vizsgálat eredményeit elemezték, amelyekbe összesen 300 ezer beteget vontak be.

A legtöbb vizsgálatban sztatinokat alkalmaztak, de több tanulmányban értékelték a fibrátok, az ómega-3-zsírsavak és hormonok hatását is.

A kezelés hatására az LDL-koleszterin-szint átlagosan 23 mg/dl-rel csökkent, a HDL-szint pedig 1,7 mg/dl-rel nőtt. Az LDL-szint változása szerinti korrekció után a HDL-szint semmiféle statisztikai összefüggésben nem állt az ischaemiás szívbetegség, sem a halálozás kockázatával. Hasonlóképp a trigliceridszint és a cardiovascularis prognózis közötti összefüggés is megszűnt az LDL-szint változása szerinti korrekció után.

A vizsgálatban számos szenzitivitási elemzést és az eredmények megbízhatóságát értékelő kiegészítő analízist végezték, amelyek mind megerősítették a fenti eredményt: a vér lipidszintjei közül csak az LDL-koleszterin szintje jelezte előre a cardiovascularis prognózist. Az LDL/HDL arány sem mutatott jobb előrejelző értéket, mint önmagában az LDL-szint.

Hogy mi az eredmények jelentősége kifejezetten a lipidszintcsökkentő gyógyszerek hatásának értékelése szempontjából, arra nem kapunk választ.

Azt a jóval általánosabb megállapítást viszont ismét bizonyítják az eredmények, hogy egy beavatkozás hatásosságát a legmegbízhatóbbnak vélt helyettesítő markerek alapján sem lehet teljes bizonyossággal megállapítani. Az egyes intervenciók valóban megbízható értékeléshez elengedhetetlen a kezelés tényleges célját jelentő végpontok értékelése.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: BMJ 2009 Feb 16; 338:b92.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.

Hírvilág

Ischaemiás szívbetegség: ignorálandók az új kockázati tényezők?

Az ischaemiás szívbetegség kockázatának meghatáro-zásakor nem érdemes figyelembe venni a nem hagyományos kockázati tényezőket.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.