Hírvilág

A halál az élet része, s nem űr

2012. NOVEMBER 15.

A halál bemutatására vállalkozik az a csütörtökön Londonban megnyílt kiállítás, amely Richard Harris gyűjteményének 300 művészeti alkotását vonultatja fel e témában.

A nyugdíjas chicagói üzletember éveket töltött az emberi halandóságot ábrázoló művek összevásárlásával. Gyűjteményében a 18. századi anatómiai rajzoktól a tibeti koponyamaszkokon át a mexikói kartoncsontvázakig számtalan témába illő alkotás szerepel.

A londoni Wellcome Collectionban Death: A Self Portrait (Halál: Önarckép) címmel megrendezett kiállításon 300 műtárgyat láthat a közönség február 24-ig. A termekben különböző nézőponból csoportosítva rendezték el a műveket. Az egyik szobában például a csendéletek központjába állított koponyák vallanak a művészet eszközeivel a halandóságról. Egy másik szekcióban különböző népek halállal kapcsolatos kultikus jelképeinek, szokásainak tárgyai jelennek meg. A szex és a halál kapcsolatára utaló munkák között szerepel egy 16. századi metszet, amelyen a mezítelen Ádámot és Évát csontváz választja el egymástól. Az erőszakos halálnak szentelt szobában pedig többek között Jacques Callott 17. századi háborús metszetei vagy Otto Dix német művész I. világháború borzalmait megjelenítő munkái vonulnak fel.

Kate Forde, a kiállítás kurátora szerint a kortárs művészek - köztük Damien Hirst - munkáiban ismét hangsúlyos szerephez jut a halál ábrázolása. "A Nyugat világi kultúrájában a halál a közönség szemétől elzárt magánügy. Orvosi kérdéssé vált, és profi módon intézik. Egy évszázaddal ezelőtt az ember még otthon halt volna meg. Ma már nincsenek szavaink, amelyekkel beszélhetnénk a halálról, a gyászról, vagy latolgathatnánk a halandóságot" - vélte a kurátor hozzáfűzve, hogy a művészet emlékeztetheti a befogadót arra, hogy "a halál az élet része, és nem csupán valami űr, amelybe belehullunk".

Harris, akinek kollekciója mintegy kétezer darabot számlál, szeretné később a világ más tájaira is elvinni a különleges tárlatot, hiszen az egész világon szükség van a halálról való párbeszéd ösztönzésére. Ez ugyanis olyasmi, ami mindannyiunkat elér, akár akarjuk, akár nem.

MTI 2012. november 15., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma