Hírvilág

A gyakori alkoholfogyasztás rontja a memóriát

2011. AUGUSZTUS 15.


Kutatók összefüggést találtak a gyakori alkoholfogyasztás és a verbális deklaratív memória romlása között. Megfigyeléseiket az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című folyóirat augusztusi számában teszik majd közzé.

„Az észak-európai országokban nagy hagyománya van az időnkénti ivászatnak, lerészegedésnek” – magyarázta María Parada, a spanyolországi Universidade de Santiago de Compostela kutatója, a tanulmány egyik szerzője. „Ugyanakkor a mediterrán országokban inkább az volt eddig jellemző, hogy rendszeresebben isznak, de kisebb mennyiséget. Az utóbbi időben azonban az figyelhető meg, hogy Európa szerte terjed a fiatalok között a jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása, ezért vált szükségessé egy ilyen jellegű tanulmány elkészítése.”

„Véleményem szerint nagyon fontos megvizsgálni az alkohol hatását a hippokampuszra, mivel az agynak ezen része a legérzékenyebb az alkoholra, ugyanakkor ennek van a legfontosabb szerepe a tanulásban és emlékezésben” – fejtette ki Marina Rodríguez Álvarez, az Universidade de Santiago de Compostela kutatója.

Parada és munkatársai 122 spanyol egyetemistát vizsgáltak, életkoruk 18 és 20 év között volt. Alkoholfogyasztási szokásaik mellett különféle neuropszichológiai teszteket tölttettek ki velük, továbbá vizsgálták verbális és emlékezőképességüket is. Az eredmények egyértelműen kimutatták, hogy minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál rosszabban teljesített a teszteken.

A vizsgálatokat követően mind Parada, mind Álvarez hangsúlyozta a megelőző, felvilágosító programok fontosságát mind a fiatalok, mind szüleik körében.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ivási szokások
Megoldások szenvedélybetegségre
Sörhöz láncolt alkoholisták

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.