Hírvilág

A genetika is segíti a prosztatarák szűrését

2011. AUGUSZTUS 15.


Tudósok új módszert fejlesztettek ki, mellyel a prosztatarák szűrését génszintű, egyénre szabott információkkal fogják pontosítani. A nyugati világban a férfiak között a prosztatarák a leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. Korai diagnózis esetén a betegség sikeresen kezelhető, így világszerte évente csak 250 ezer áldozatot szed.

Jelenleg a prosztatarákot egy PSA-nak nevezett tumormarker segítségével szűrjük. A PSA (prosztata-specifikus antigén) vérszintjének vizsgálata ellentmondásos, normál szintjét nehéz úgy meghatározni, hogy minden beteget kiszűrjünk anélkül, hogy sokakat fölöslegesen ijesztgessünk (ez a vizsgálat szenzitivitása és specifitása).

A 10 ng/ml alatti PSA esetén a férfiak harmadának nincs prosztatatumora, míg néhányan 2,5-ös PSA szint ellenére is betegek. Az orvosok a PSA bizonyos szintjeinél rutinszerűen prosztatabiopsziát javasolnak, annak ellenére, hogy a PSA egyéb okok miatt is megemelkedhet, és a PSA normál szintjei között is nagyok az eltérések. A szűrés pontossága növelhető, ha az egyén genetikai profilját is feltérképezik. Ennek segítségével több beteget találnánk meg korai stádiumban anélkül, hogy egészséges férfiakat tennénk ki felesleges biopsziáknak. A gének ismeretében meghatározhatóak az egyéni PSA szintek, így pontosabban előre jelezhető az egyének prosztatarák kockázata.

William Catalona az Illiois-i Northwestern Egyetem urológia professzora részt vett a PSA-nak a kifejlesztésében. Számára is korán kiderült, hogy a PSA szintje egyéni, normál értéke az egyénre jellemző. A Decode Genetics, egy Reykjavikban működő biotechnológiai cég több ezer férfi SNP változatait vizsgálta meg, ez alapján azt tervezik, hogy eredményeiket a jövőben alkalmazni fogják a prosztatarák diagnosztikájában.
„Reméljük vizsgálatunk segítségével a PSA szűrés specifitása és szenzitivitása is növelhető” - nyilatkozta a kutatás vezetője, Kari Stefansson. A kutatók olyan DNS variációkat írtak le (single-nucleotide polymorphisms (SNPs), melyek befolyásolják a PSA egyéni szintjeit. Az izlandi kutatócsoport a Science Translational Medicine című folyóiratban számolt be eredményeiről.

Kate Holmes, a Britain s Prostate Cancer Charity kutatásainak vezetője szerint „a vizsgálatokat nagyobb mintákon is el kell végezni, hogy az új elmélet pontosságát ellenőrizhessék.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: A prosztatrák szűréséről


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.