Hírvilág

A Fulbright ösztöndíjprogram sikerei

2012. MÁJUS 12.Réthelyi Miklós leköszönő nemzeti erőforrás miniszter szerint az országok közötti kapcsolatokat, együttműködést erősítheti, és a kultúrák közötti párbeszédet segítheti a Fulbright ösztöndíjprogram.

Az 1946-ban alapított Fulbright oktatói, kutatói és diák ösztöndíjprogramban a világ csaknem 150 országa vesz részt, és az alapítás óta több mint 300 ezren utazhattak a segítségével az Egyesült Államokba, illetve onnan a partnerországokba.

A tárcavezető a Fulbright Bizottság és a Magyar Fulbright Alumni Egyesület alapításának 20. évfordulója alkalmából, a Külügyminisztériumban rendezett pénteki konferencián azt mondta, a programban résztvevők nemcsak "megfigyelők" abban az országban, ahová az ösztöndíjjal eljutnak, hanem a saját nemzetüket is képviselik. Ezért a program segíthet egymás jobb megismerésében, megértésében - mutatott rá.

Mint emlékeztetett, a Fulbright ösztöndíj annak idején azzal a szándékkal jött létre, hogy ha a résztvevők jobban megismerik egymás országát, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az államok békében és barátságban éljenek egymás mellett.

Úgy fogalmazott, az oktatástól és a kultúrától kezdve az egészségügyön és a tudományon át a sportig és a szociális ügyekig több olyan terület tartozott a tárcájához, amelyen a Fulbright-ösztöndíjasok tevékenykednek. Hozzátette: remélhetőleg még sok éven keresztül segíti a magyar-amerikai kapcsolatokat ez az ösztöndíjprogram.
Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet arról beszélt, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok építéséhez jelentősen hozzájárul az ösztöndíjprogram. A program célja, hogy az ösztöndíjasok külföldi tanulmányaikkal bővítsék tapasztalataikat - mondta. Hangsúlyozta: ez növelheti az egymás iránti tiszteletet, és segíthet az országok közötti együttműködés kialakításában is.

A program résztvevői közül eddig 43-an kaptak Nobel-díjat és 81-en Pulitzer-díjat - mondta. Mint közölte, Magyarország 1978-ban, a koronázási ékszerek visszakerülésének évében csatlakozhatott a programhoz, a magyar Fulbright Bizottság pedig 1992 óta működik Budapesten. Kifejtette: a korábbi magyar ösztöndíjasok között politikusok, miniszterek, nagykövetek és egyetemi rektorok is vannak, többen pedig a Magyar Tudományos Akadémia tagjai.

Sztáray Péter, a Külügyminisztérium politikai igazgatója kiemelte, a Fulbright az egyik legmagasabb presztízsű ösztöndíjprogram a világon. A nemzetközi oktatási csereprogramok az egyik legfontosabb és leghasznosabb külpolitikai tevékenységnek számítanak, a változó világban a tudás jelentősége egyre nő - mondta. Véleménye szerint kis országként Magyarországnak fontos lehetőséget jelent a program, hogy ismertebbé váljon a világban.
A Fulbright ösztöndíjprogramban Magyarországról eddig csaknem ezren utazhattak az Egyesült Államokba, és körülbelül ugyanennyi amerikai ösztöndíjas tanulhatott és oktathatott Magyarországon.

A magyar Fulbright Bizottság alapításának 20. évfordulója alkalmából rendezett konferencián a résztvevők áttekintik az ösztöndíjprogram magyarországi történetét és eredményeit, elemzik és értékelik a program szerepét a kétoldalú kapcsolatok erősítésében. A konferencia előadói valamennyien volt Fulbright-ösztöndíjasok. Az eseményen előadást tart mások mellett Jeszenszky Géza oslói nagykövet, volt külügyminiszter, Magyarics Tamás dublini nagykövet és Rosivall László, a Semmelweis Egyetem korábbi rektora.


MTI 2012. május 11., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A megspórolt pénzt kiveszik a kasszából – Interjú dr. Tomcsányi Jánossal

Naponta jönnek a fejvadászok, és keresik az orvosokat – mondta dr. Tomcsányi János, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatvezetője.

Gondolat

Gravitációs hintamanőverek és átkos csalmatok

Lente Gábor (a Debreceni Egyetem tanára, Fulbright- és Bolyai-díjas) összeállítása nem szorítkozik a vegytan világára, tudományos szintézist tartalmaz, ember és tudomány, irodalom, társadalom és természet összefüggéseit érzékletes dokumentumanyagok segítségével ábrázolva (Typotex, 2017). A természettudomány és a szépirodalom című rész hihetetlen anakronizmusoknak tűnő tényeket tartalmaz.

Klinikum

A jövő kiszámítható?

A LAM szerkesztőinek felkérésére Barabási Albert-László új kötetét Sulyok Miklós matematikus-gasztrofilosz, Buda Béla pszichiáter-társadalomtudós és Gáspár Csaba adatbányász értékelte.

Hírvilág

DSM-V - mit várhatunk?

BUDA Béla

A DSM-III. megjelenése 1980-ban a pszichiátria új korszakát ígérte. A következő kiadás 1994-ben már némi csalódást keltett, főleg a várt fejlődés elmaradása miatt. Most már folyik a DSM-V. előkészítése, a megjelölt 2012. helyett 2013-ra várható. Sokan furcsállták, hogy a munkát titkolózás veszi körül, most kezdenek „kiszivárogni” a várható változtatások, és máris megszólalnak a kritikai hangok.

Gondolat

Liliom szomorú

A XX. századi magyar polgári drámairodalom jelentős alakja, Molnár Ferenc súlyos depresszió közepett halt meg 1952. április 2.-án.