Hírvilág

A fiatalkorúak védelme a médiamegjelenésekkor

2013. ÁPRILIS 12.A gyermekek védelme szempontjából az új médiaszabályozás fontos eleme, hogy már az interneten megnézhető televíziós műsorokat is kezeli – mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja a szervezet által e témában szervezett szakmai beszélgetésen pénteken, Budapesten.

Koltay András a fiatalkorúak és a gyermekek médiabeli megjelenítéséről és szerepeltetéséről szóló szakmai beszélgetésen alapvető társadalmi érdeknek nevezte a kiskorúak zavartalan fejlődését, ezért – mint mondta – a hatóság fellép az ezt megzavaró esetek ellen.

Hangsúlyozta: bár a testület nem az egyéni jogsérelmek orvoslását végzi, a kiskorúak emberi méltóságának megsértése olyan közügy, amely miatt fel kell lépnie.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a médiaszolgáltatók ismerik az idevágó jogi és sajtóetikai szabályokat, ezért az ilyen ügyek száma elenyésző, 1996 óta nem érte el a tízet.
Lux Ágnes, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársa emlékeztetett a beszélgetés apropójára, arra, hogy az ombudsman a médiahatóság feladataként jelölte meg a médiaszakmai egyeztetést a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló jelentésében.

Elmondta: a biztos munkájának alapja, hogy minden 18 év alattit külön védelem illet meg az igazságszolgáltatási eljárásokban, függetlenül attól, hogy tanúként, áldozatként vagy elkövetőként vesz részt abban.

A magánéletük tiszteletben tartásának kérdése leggyakrabban a média munkájával, a többi közt a bírósági tudósításokkal kapcsolatban merül fel – tette hozzá.

Emlékeztetett olyan ügyekre, amelyek kiskorú elkövetőkről szóltak, és azt mondta: normális esetben ezen ügyek szereplőinek nevét sem kellene tudnunk.

Parti Katalin (Országos Kriminológiai Intézet) kutatási eredményeket ismertetett a fiatalok internethasználatáról és a rájuk leselkedő veszélyekről. Mint mondta: a 9-16 évesek 24 százaléka már a mobiltelefonján is rendszeresen internetezik, és zömében a közösségi oldalakat látogatja.

Közlése szerint a fiatalok átlagosan hétévesen kezdik használni a világhálót, de időről időre egyre fiatalabb korban használják azt a gyermekek, várhatóan 5-6 éves korra stabilizálódik majd ez a kor.

Problémának nevezte, hogy minél fiatalabb egy felhasználó, annál kevesebb gondot fordít a közösségi oldalak biztonsági beállításaira, és azt is, hogy sokan személyes adatokat tesznek közzé magukról.

Somogyvári Katalin (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kép- és hangfelvételek személyes adatnak minősülnek, a kiskorúak esetében pedig például az egészségi adatok számítanak olyan különleges adatnak, amelynek bemutatásához elengedhetetlen a kiskorú képviselőjének írásos hozzájárulása.

Hangsúlyozta: a bírósági tárgyalások és az ítélethirdetés nyilvánossága nem azt jelenti, hogy az ott elhangzottakból bármilyen személyes vagy különleges adat szabadon felhasználható lenne a médiában.MTI 2013. április 12., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

Simon Gergely kilépett a Növényvédelmi Bizottságból

A Greenpeace Magyarország képviselője nyolc éve tagja a Növényvédelmi Bizottságnak. Szerinte ez idő alatt hazánk szinte minden fajsúlyos, növényvédő szerekkel kapcsolatos vitában (glüfozát, neonikotinoidok, légi permetezés) a nagyipari mezőgazdasági és vegyszergyártó lobbicsoportok álláspontját támogatta.

Klinikum

T-sejt-alcsoportok és jelentőségük autoimmun és reumatológiai betegségekben - A Figyelő 2015;2

POLGÁR Anna

A T-sejtek heterogén sejtpopuláció, tagjai sejt felszíni markereik, transzkripciós faktoraik és citokintermelésük alapján egymástól markánsan elhatárolható alcsoportokra oszthatóak.

Egészségpolitika

Telemedicina – az adatvédelem kulcskérdés

A kezelt COVID-19 betegek orvosi nyilvántartásainak elemzése hozzájárulhat a jövőbeli megelőzési és kezelési megoldásokhoz, valamint potenciálisan felgyorsíthatja a vakcina előállításának folyamatát. Ezért minden adat fontos, és a lehető legjobb eredményeket lehet elérni, ha minden nemzet együtt dolgozik a megosztott adatbázissal—fogalmaznak a cikk szerzői, akik hangsúlyozzák: a személyes adatok felhasználásával járó előnyökön kívül viszont számos hátránya is lehet adatvédelmi szempontból. Így nagyon fontos egyensúlyt teremteni a személyes védelem és az adatok hasznos felhasználása között.

COVID-19

COVID-19: intenzív ellátást igénylő, kritikus állapotban levő betegek intenzív terápiás ellátásának lehetőségei

Az European Society of Intensive Care Medicine and the Society of Critical Care Medicine jelentette meg 2020-ban az Intensive Care Medicine-ben a Surviving Sepsis Campaign (SSC): Guidelines on the management of critically ill adults with cooronavirus disease 2019. (COVID-19) című irányelvét 36 nemzetközi szerző, mikrobiológusok, infektológusok, intenzív terápiás és sürgősségi szakorvosok, egészségügyi szakdolgozók és egészségpolitikusok részvételével.