Hírvilág

A fiatalkorúak védelme a médiamegjelenésekkor

2013. ÁPRILIS 12.A gyermekek védelme szempontjából az új médiaszabályozás fontos eleme, hogy már az interneten megnézhető televíziós műsorokat is kezeli – mondta Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja a szervezet által e témában szervezett szakmai beszélgetésen pénteken, Budapesten.

Koltay András a fiatalkorúak és a gyermekek médiabeli megjelenítéséről és szerepeltetéséről szóló szakmai beszélgetésen alapvető társadalmi érdeknek nevezte a kiskorúak zavartalan fejlődését, ezért – mint mondta – a hatóság fellép az ezt megzavaró esetek ellen.

Hangsúlyozta: bár a testület nem az egyéni jogsérelmek orvoslását végzi, a kiskorúak emberi méltóságának megsértése olyan közügy, amely miatt fel kell lépnie.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a médiaszolgáltatók ismerik az idevágó jogi és sajtóetikai szabályokat, ezért az ilyen ügyek száma elenyésző, 1996 óta nem érte el a tízet.
Lux Ágnes, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának munkatársa emlékeztetett a beszélgetés apropójára, arra, hogy az ombudsman a médiahatóság feladataként jelölte meg a médiaszakmai egyeztetést a gyermekbarát igazságszolgáltatásról szóló jelentésében.

Elmondta: a biztos munkájának alapja, hogy minden 18 év alattit külön védelem illet meg az igazságszolgáltatási eljárásokban, függetlenül attól, hogy tanúként, áldozatként vagy elkövetőként vesz részt abban.

A magánéletük tiszteletben tartásának kérdése leggyakrabban a média munkájával, a többi közt a bírósági tudósításokkal kapcsolatban merül fel – tette hozzá.

Emlékeztetett olyan ügyekre, amelyek kiskorú elkövetőkről szóltak, és azt mondta: normális esetben ezen ügyek szereplőinek nevét sem kellene tudnunk.

Parti Katalin (Országos Kriminológiai Intézet) kutatási eredményeket ismertetett a fiatalok internethasználatáról és a rájuk leselkedő veszélyekről. Mint mondta: a 9-16 évesek 24 százaléka már a mobiltelefonján is rendszeresen internetezik, és zömében a közösségi oldalakat látogatja.

Közlése szerint a fiatalok átlagosan hétévesen kezdik használni a világhálót, de időről időre egyre fiatalabb korban használják azt a gyermekek, várhatóan 5-6 éves korra stabilizálódik majd ez a kor.

Problémának nevezte, hogy minél fiatalabb egy felhasználó, annál kevesebb gondot fordít a közösségi oldalak biztonsági beállításaira, és azt is, hogy sokan személyes adatokat tesznek közzé magukról.

Somogyvári Katalin (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) arra hívta fel a figyelmet, hogy a kép- és hangfelvételek személyes adatnak minősülnek, a kiskorúak esetében pedig például az egészségi adatok számítanak olyan különleges adatnak, amelynek bemutatásához elengedhetetlen a kiskorú képviselőjének írásos hozzájárulása.

Hangsúlyozta: a bírósági tárgyalások és az ítélethirdetés nyilvánossága nem azt jelenti, hogy az ott elhangzottakból bármilyen személyes vagy különleges adat szabadon felhasználható lenne a médiában.MTI 2013. április 12., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Egészségpolitika

A tudományegyetem nem tud piacra dolgozni – Veszélyt jelent hazánkra nézve a Fudan Egyetem budapesti campusa

Az európai modern egyetemek három fő eszméje, a pénzügyi függetlenség, az önkormányzatiság és a curriculum szabadsága. Az utóbbi 20-30 évben komoly kritika érte az intézményeket, hogy nem elég gyorsak és nem kellően szolgálják a gazdaságot, elégítik ki a munkaerőpiaci igényeket. Hogy hatékonyabban kellene szolgálniuk az innovációt és az ipari, technológiai fejlődést. A piac és a politika olvasatában a legfőbb szempont ugyanis, hogy a befektetett pénz, tőke minél gyorsabban megtérüljön. Ez a világon mindenütt a szó szoros értelmében egyfajta „szabadságharc” a két domináns erővel szemben. Hiszen az egyetem egy dolgot biztosan nem engedhet el, az pedig az autonómia.

COVID-19

Covid-19 – a rákgyógyításban is nehézségeket okozott

A betegek, de még az orvosok is nehéz helyzetbe kerültek a világjárvány hozta egészségügyi átrendeződés kapcsán. Egyrészt volt, ahol hónapokig nem is fogadták a betegeket, a már megkezdett kezelések is abbamaradtak, másrészt maguk az érintettek is tartottak bemenni az intézményekbe. A kormányrendeletek ellenére tanácstalan volt gyógyító és páciens egyaránt.

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.