Hírvilág

A fájdalomcsillapítók csökkenthetik az antidepresszánsok hatásáét

2011. AUGUSZTUS 15.


Az ibuprofen, az aszpirin, a naproxén és az ezekhez hasonló gyakori vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók csökkenthetik a szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI) gyógyszerek hatékonyságát – derül ki a New York-i Rockefeller Egyetem kutatásából.

Az SSRI-k közé olyan népszerű, emberek milliói által szedett gyógyszerek tartoznak, mint a Lexapro, a Prozac, a Paxil és a Zoloft. Az ezek a gyógyszerek és a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-ok) közötti kölcsönhatás lehet az oka annak, hogy egyes betegek nem reagálnak az SSRI gyógyszerekre.

„Az egyik kísérlet azt mutatta, hogy azok, akik gyulladáscsökkentő vagy fájdalomcsillapító gyógyszert szedtek, sokkal rosszabb kimenetelt tapasztaltak, mint azok, akik nem szedtek NSAID gyógyszert” – számolt be a kutatást vezető Jennifer Warner-Schmidt. Az egyik továbbra is nyitott kérdés az, milyen adag szükséges e hatás kiváltásához? Warner-Schmidt szerint, amíg nem végeznek egy megfelelő kettős vak klinikai kísérletet, addig nem lehet megmondani a kérdéses dózist, illetve időintervallumot.

Ráadásul azt sem lehet pontosan tudni, miért csökkentik az NSAID-ok az SSRI gyógyszerek hatékonyságát. Warner-Schmidt elmondta, hogy van néhány feltevés, amelyeket a következő kutatások során fognak megvizsgálni. a két gyógyszertípus közötti kölcsönhatás azonban még e fenntartások ellenére is erősnek mutatkozik.

Warner-Schmidt azt tanácsolja azoknak a betegeknek, akik gyulladáscsökkentőket szednek és problémákat tapasztalnak az SSRI gyógyszerek hatékonyságával kapcsolatban, hogy kérjék ki kezelőorvosuk véleményét, hogy szedjék-e a gyulladáscsökkentő gyógyszereket, vagy váltaniuk kell-e valamilyen más gyógyszerosztályba tartozó antidepresszáns gyógyszerre?

A tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences április 25-i számában olvasható.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A depresszió és az SSRI-k veszélyei terhes nőkreIsmert fájdalomcsillapítók csökkenthetik a vakcina hatásátHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Idegtudományok

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.

Ökológia

Antidepresszánsok hatékonysága - szubjektív szempont

BUDA Béla

Az antidepresszánsokból valamiféle elixír lett, valamiféle „szóma”, a „Prozac-korszak” embere a szerek révén a „jobbnál is jobban” (better than well) érezheti magát. A depresszió meghatározása kitágult, egyfajta „kisgömböc” lett, amely minden kórképet lassanként magába foglalt.

Hírvilág

Elmerülni a pillanatban - beszélgetés Perczel Forintos Dórával

Depresszió esetén az Amerikai Pszichiátriai Társaság protokollja szerint a kognitív viselkedésterápia az első választandó megoldás. Egy belső figyelemmel dolgozó módszer eredményeiről és jövőjéről kérdeztük a nemzetközi szakembert.