Hírvilág

A boldogság ellensúlyozhatja az alacsonyabb iskolázottságot

2011. AUGUSZTUS 15.


A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói szerint az alacsony iskolázottsági szint a rossz egészségi állapot és a korai elhalálozások egyik okozója lehet. A Health Psychology folyóirat októberi internetes kiadásában megjelent új tanulmány szerint elménk nyugalma csökkentheti a kockázatokat.

„Ha nem olyan magas az iskolázottsági szinted, de jól érzed magad, akkor az olyan, mintha magasabb lenne az oktatási szinted. Az alacsonyabb iskolázottság nem feltétlenül jelent rossz egészségügyi következményeket vagy szegényebb bilógiai szabályozást” - mondta el a kutatás egyik vezetője, Carol Ryff pszichológia professzor.
Ryff és kollégái a protein interleukin (IL-6) eloszlását vizsgálták az Egyesült Államokban végzett Midlife tanulmány résztvevőinél.

A magas IL-6 szint számos egészségügyi problémával köthető össze: szív és érrendszeri betegségek, gutaütés, cukorbetegség, metabolikus szindróma és némely ráktípus kialakulása is ehhez kapcsolható.

A kutatók azt találták, hogy azok az emberek, akik legfeljebb érettségivel rendelkeztek, de általános boldogsági szintjük magas volt, vagy úgy érezték, hogy életkörülményeik megfelelőek, ugyanolyan IL-6 szinttel rendelkeztek, mint a hasonlóan elégedett, de magasabb iskolázottságú személyek.

Az eredmények segíthetnek a gazdagok és szegények egészségi állapota közötti különbségek csökkentésében. „Más kutatások azt mutatják, hogy ezek a pszichológiai tényezők külső ráhatással jól irányíthatóak.” - mondta el Ryff. „Léteznek olyan kezelések, melyek segítenek az embereknek, hogy az előnyükre tudják fordítani ezeket a pszichológiai jellemzőket. Ezzel megelőzhető a depresszió és szorongás újbóli kialakulása - melyek köztudottan ártanak egészségünknek.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Az elme hatalma

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

COVID-19

A nem dokumentált SARS-CoV2-fertőzések nagy száma segíti a járvány gyors terjedését

A nem dokumentált SARS-CoV2-fertőzések prevalenciájának és fertőzőképességüknek becslése alapvetően fontos a COVID-19 betegség prevalenciájának és pandemikus potenciáljának megértéséhez. A kínai szerzők a jelentett fertőzések és mobilitási adatok alapján becsülték meg, hogy a fertőzések hány százalékát jelenthették a Wuhanban január 23-án életbe lépett utazási korlátozások előtt, illetve után.

COVID-19

COVID-19 tüdőgyulladással fertőzött wuhani betegek radiológiai vizsgálata

Retrospektív tanulmányukban a szerzők súlyos akut légúti szindrómát okozó koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzött és COVID-19 tüdőgyulladással kórházba utalt 81 wuhani (Kína) beteg mellkasi CT felvételeit vizsgálták.