Hírvilág

A Belle Époque plakátkirálya

2013. SZEPTEMBER 10.


Rendkívül nagyszámú, több mint 176 ezer látogatója volt Alfons Mucha, a szecesszió kiemelkedő cseh festője és grafikusa plakátjai kiállításának Prágában.

A kedden záró nagyszabású tárlat április 10-től volt megtekinthető a prágai Vigadóban (Obecní dum).
A prágai sajtó úgy véli, hogy a Mucha-kiállítás rendkívüli sikere nemcsak a plakátoknak szólt, hanem a gyűjtemény történetének is. A plakátokat ugyanis Ivan Lendl, az 1986-ban az Egyesült Államokba távozó egykori cseh teniszcsillag gyűjtötte össze, s a gyűjtemény első ízben éppen Prágában volt látható. A kiállítást ugyanakkor nagy reklámkampány is kísérte, s az emléktárgyak kínálata is többszörösen meghaladta a szokásos csehországi átlagot.

A Mucha-plakátokat napi átlagban 1060 ember tekintette meg.
Hasonló látogatottsága csak a IV. Károly - Isten kegyelméből császár elnevezésű képzőművészeti kiállításnak volt, amelyet hét éve három hónap alatt 100 ezer ember nézett meg.

A tavalyi év legnagyobb tömegeket vonzó kiállítása a Jagelló-korszak műalkotásait bemutató Europa Jagellonica kiállítás volt, amelyet a Kutná Hora-i Közép-Csehországi Galériában négy és fél hónap alatt 57 600 látogató keresett fel.
A világhírű művész 1894 és 1935 között készített, sajátos stílusú 119 plakátjából 116 volt látható Prágában. A plakátok nagyobbik részét a Polgármesteri szalonban helyezték el, amelynek falait szintén Mucha-festmények díszítik.

Prágai szakértők szerint a gyűjtemény értéke mintegy 60 millió koronára - azaz több mint 600 millió forintra - tehető. A világon ez a legnagyobb Mucha-plakát-gyűjtemény.
A kiállításra Ivan Lendl is hazalátogatott. A megnyitón a teniszlegendát lánya, Marika képviselte.

Az egykori sztárteniszező korábban a prágai közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy a hiányzó három plakátból egy-egy New Yorkban, illetve Hamburgban található múzeumban, míg a harmadikról nincs információja.

Alfons Mucha (1860-1939) a 19-20. század fordulóján a művészek akkori Mekkájában, Párizsban élt. Nemzetközi sikerét Sarah Bernhardtnak, a századforduló egyik legnagyobb és legismertebb színésznőjének köszönhette.

Bernhardt 1894 karácsonyán festőművészt keresett, hogy elkészítse neki a Gismonda című színdarab plakátját, mivel nem tudta elérni azt a művészt, akivel korábban dolgoztatni szokott. A megbízást Mucha kapta. Más alkotásokkal összetéveszthetetlen plakátjai olyan nagy izgalmat keltettek Párizsban, hogy rövid időn belül szinte mindet leszedték, ahol csak kirakták őket: a cseh művész ezzel világhírnevet szerzett, és ő lett a Belle Époque legkeresettebb plakátfestője.

Prága után a Mucha-plakátokat Lendl szülővárosában, a morva-sziléziai Ostravában állítják ki, majd nyugat-európai turné következik. Japán, Kína és Oroszország is érdeklődött már a kiállítás iránt.


2013. szeptember 10., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Válogatott - kiállításmeghívó

Vári Zsófia Válogatott című kiállítása 2015.július 23.-tól lesz megtekinthető a Brody Studios galériában.

Gondolat

Alfons Mucha Pécsett

Jelentős érdeklődés a pécsi Alfons Mucha-kiállítás iránt

Hírvilág

Mucha hazaért

Alfons Muchának, a szecesszió kiemelkedő cseh festőjénekés grafikusának plakátjaiból nyílik nagyszabású kiállítás áprilisban Prágában.