Hírvilág

500 fővel bővül a katasztrófavédelem

2012. MÁRCIUS 28.A január elsejével hatályba lépett új katasztrófavédelmi törvény alapján egységes rendszerben, április elsejétől pedig új struktúrában látják el feladataikat az állami irányítás alá került tűzoltóságok - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője.

Bakondi György azt mondta, az állami tűzoltóság a meglévő kapacitások hatékonyabb kihasználásával, az erő- és eszközállomány optimális tervezésével erősíti meg az ország tűzvédelmét, a cél az, hogy így csökkentsék a tűzoltók vonulási idejét, vagyis a tűzjelzés és a beavatkozás megkezdése közötti jelenlegi, országosan 25 perces átlagidőtartamot 10-15 percre.

Közlése szerint mindez úgy lehetséges, hogy a megalakuló katasztrófavédelmi őrsökkel a segítség közelebb kerül a lakossághoz, ezért az eddig részben önkormányzati fenntartású hivatásos tűzoltóságok a katasztrófavédelmi szervezet részévé váltak költségvetési, képzési, bevetés-irányítási, ellátási és logisztikai szempontból is.

A január elsejével létrehozott 65 katasztrófavédelmi kirendeltség alárendeltségében ezentúl 104 hivatásos tűzoltó-parancsnokság látja el feladatát, alárendeltségükben 65 katasztrófavédelmi őrs és 46 katasztrófavédelmi iroda működik majd – mondta az altábornagy. Hozzátette: a tervezett 65 katasztrófavédelmi őrs 2014 év végéig alakul meg, ebből 16 őrs már az idén áprilisban megkezdheti tevékenységét. Megszüntették azt a 16 tűzoltó-parancsnokságot, amelynek korábban nem volt vonulós egysége, csak hatósági feladatokat látott el.

Elmondta azt is, a katasztrófavédelem státusainak száma mintegy 500 fővel nő áprilisra, így összesen 11 ezer 634 tiszt, tiszthelyettes, közalkalmazott és munkavállaló dolgozik majd a szervezetnél, megszüntetve a 21 kormánytisztviselői állást, és csaknem ezer fővel csökkentve a közalkalmazottak létszámát.

A főigazgató megjegyezte: az egységes katasztrófavédelem feladatrendszerében a lakosság és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme polgári védelmi feladat, amelynek ellátásában a hivatásos katasztrófavédelmi szervek mellett az önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek is részt vesznek.

Előbbihez a speciális tudással rendelkező önkéntes szervezetek, köztük a kutyás, a barlangi, a vízi, a búvár- és a hegyi mentők tartoznak, akik veszélyhelyzetben mozgósíthatók. Az utóbbi, a "köteles" kategóriába azokat sorolják, akiknek speciális eszközük (traktor, lánctalpas gép, szivattyú) vagy speciális szaktudásuk van (biológusok, vízépítő vagy nukleáris mérnökök), továbbá azokat, akiket a fizikai erejük miatt tudnak bevetni például gátépítéseknél.

Országosan a köteles és önkéntes polgári védelmi szervezetbe beosztottak létszáma mintegy 102 ezer fő, ennek 98 százaléka, 100 ezer fő a köteles polgári védelmi szervezetbe beosztott ember. A megalakítani tervezett önkéntes polgári védelmi szervezetek közül eddig kilenc önkéntes katasztrófavédelmi mentőszervezet jött létre, ezekben összesen nagyjából ezer ember lát el polgári védelmi feladatokat, és összesen 63 önkéntes mentőszervezet van Magyarországon, amely mintegy ezer, mentésbe bevonható embert jelent.
Bakondi György kitért arra, hogy a január elsejével életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény értelmében a védelemigazgatásban is változás történt: veszélyhelyzetben, például árvizek esetén már nem az adott megyei közgyűlés elnöke, illetve a főpolgármester a területi (megyei, illetve fővárosi) védelmi bizottság vezetője, hanem a kormányhivatal vezetője, és két helyettesük a megyei katasztrófavédelmi igazgató és a katonai elnökhelyettes. Az utóbbinak egy esetleges háborús konfliktus esetén lehet szerepe.

Létrehozták a megyei szintű egészségügyi, pszichológiai és munkabiztonsági központjukat, amely az állomány felvételi feladatait és orvosi alkalmassági vizsgálatát is ellátja majd. A szervezet egyelőre regionális jelleggel Csornán, Kaposváron, Szegeden és Debrecenben kezdi meg működését. Megszüntetik a járműjavító-műhelyek egy részét, a javítást egy külső cég végzi majd, valamint szintén megszüntetnek négy megyei kiképző- és raktárbázist.

Az altábornagy kitért arra is, hogy már működik a január elsejével alapított új, egységes iparbiztonsági hatóság, amely három szakterület - veszélyes üzemek, veszélyes anyagok szállítása, kritikus infrastruktúrák - felügyelete mellett lát el komplex feladatokat.
Az OKF Mogyoródi úti központjában tartott szerdai ünnepi állománygyűlésen Bakondi György főigazgató beiktatta tisztségükbe az új katasztrófavédelmi kirendeltségek vezetőit és a hivatásos tűzoltóságok parancsnokait. Az altábornagy 20 katasztrófavédelmi tisztet nevezett ki, akik a megyei védelmi bizottságokban dolgoznak majd, illetve több kirendeltségvezető tisztet is előléptetett.

A frissen kinevezett vagy korábbi megbízásukban megerősített vezetőkhöz szólva az OKF vezetője úgy fogalmazott: az új igazgatókon, parancsnokokon múlik, hogy "lesz-e újabb Kolontár, Devecser, hogy halnak-e meg tűzoltók a Műegyetem pincéjében, miskolci panellakásban”. Az altábornagy szerint egy előremutató és építő átalakítás részesei az új parancsnokok, és az átalakított szervezet képes feladatainak eredményes és sikeres ellátására.


MTI 2012. március 28., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Mennyi az elég?

Az SZVT Kutatási és Fejlesztési Központ székházában került sor arra az interaktív konferenciára, melynek témája Gyulai Iván „Fenntartható fejlődés” tanulmányának három fejezete volt. Az egyes fejezetekhez korreferátumok hangzottak el Gyulai Iván rövid ismertetőit követően, majd a hallgatóság oszthatta meg észrevételeit...

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Egészségpolitika

Európa összefogott a ritka betegségekkel élőkért

A kontinens döntéshozói, egészségpolitikusai, betegszervezetei, szakemberei, a digitális egészség úttörői közös platformra léptek a Biogen vállalat, a Reuters Events és az EU40 együttműködésével megrendezett virtuális konferencián, hogy kollektív tudásukkal még hatékonyabban lépjenek a ritka betegek érdekében, hogy mind a diagnózishoz, mind az ellátáshoz való hozzáférés Európa-szerte egységes legyen. Költséghatékonyságot célzó stratégiát, az ismeretek összegyűjtését és az információhoz való hozzáférés javítását, erősítését hirdették meg. Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének igazgatója értékelte az összefogás jelentőségét és mutatta be a hazai helyzetet.

PharmaPraxis

Húsz éve Magyarország stratégiai partnere a Servier Hungária

Kitartás - elkötelezettség, emberi kötődés a magyar kutatók iránt, folyamatos megújuló befektetés: ezek a gondolatok jellemezték a Servier elmúlt 20 évét hazánkban

Hírvilág

Sürgősségi kijózanítás

Budapesten is a sürgősségi osztályokon detoxikálják az ittas személyeket január 1-től