Hírvilág

107 millió forintos fejlesztés a Debreceni Egyetem Nephrologiai Tanszékén

2011. AUGUSZTUS 15.

A frissen átadott, 107 millió forintos, 540 m2 alapterületet érintő fejlesztés a veseelégtelenségben szenvedő betegek magas színvonalú és hatékony ellátását biztosítja.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) regionális és országos feladatokat is ellátó Nephrologiai Tanszéke, valamint a tanszék keretein belül működő egyedülálló Extracorporális Szervpótló Centrum akut és krónikus vesebetegek gondozását és kezelését végzi.

A magas színvonalú szakmai munkát folytató szervpótló centrum újabb szolgáltatásokkal bővítheti klinikai, oktató és tudományos tevékenységét a 2009. június 5-én átadott 107 millió forint értékű fejlesztésnek köszönhetően.

Az 540 m2 alapterületet érintő beruházás eredményeként egy korszerűen felszerelt szakambulanciát, egy 10 és egy 8 ágyas kezelőhelyiséget, illetve nővér- és betegöltözőt alakítottak ki a DE OEC Extracorporalis Szervpótló Centrumában, de hasi dialízisre alkalmas kórteremmel, valamint kanüláló helyiséggel is bővült a komplexum.

Az életmentő szervpótló kezeléseket továbbá modern vízgépészeti és központi koncentrátum-elosztó rendszer is támogatja ezentúl.

„Az Extracorporális Szervpótló Centrum fejlesztése – ahol jelenleg is több mint 170 beteg szervpótló kezelését végezzük – a krónikus vesebetegek sokoldalú kezelését és a gyors felépülését segíti, illetve a veseelégtelenségben szenvedők túlélését a legmagasabb színvonalon és leghatékonyabb módon biztosítja” – hívta fel a figyelmet a szervpótló centrumot érintő beruházás fontosságára Prof. Dr. Balla József, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Nephrológiai Társaság alelnöke.

A beruházást a Debreceni Egyetem Extracorporális Szervpótló Centrumát 2008 májusától működtető Fresenius Medical Care nemzetközi dialízisszolgáltató- és gyártó cég hajtotta végre.

FRESENIUS MEDICAL CARE

A Fresenius Medical Care a világ legnagyobb dialízis szolgáltató és egyben gyártó cége. Világszerte körülbelül 70.000 főállású dolgozó 2300 klinikán 180.000 dialízisre szoruló vesebetegről gondoskodik.

A cég termékeit nem csak saját üzemeltetésű klinikáin használják, hanem a világon a dialízisre szoruló betegek, több mint egyharmada köszönheti életminőségének fenntartását a cég által gyártott gépeknek és egyszer használatos eszközöknek. Jelenleg Magyarországon a dialízis szolgáltatás 93%-át magán cégek látják el.

A Fresenius a magyarországi dialízisre szoruló betegek 43 %-át kezeli, de gépeiket és anyagaikat a betegek több mint 50%-a használja. 750 dolgozó (nővérek, orvosok, központi dolgozók) gondoskodik a nyugat európaihoz hasonló szintű betegellátásról.


DEBRECENI EGYETEM

A Debreceni Egyetem megszakítás nélküli, 470 éves múlttal ma az ország legrégebben, folyamatosan ugyanabban a városban működő felsőoktatási intézménye.

32 ezer hallgatójával és 1500 oktatójával az ország egyik legnagyobb egyeteme, amely 15 karával és 22 doktori iskolájával a legszélesebb képzési és kutatási kínálatot nyújtja.

Az oktatómunka, és különösen a kutatómunka minőségét jelzi, hogy az oktatók közel kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik, köztük 26 professzor a Magyar Tudományos Akadémia rendes, vagy levelező tagja.

Ez a kiemelkedő szellemi központ, hatalmas oktatási és K+F kapacitás egyre jelentősebb hatással van a régió gazdasági és társadalmi fejlődésére, kulturális felemelkedésére, egyre nagyobb figyelmet fordít a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek minél hatékonyabb kiszolgálására, a regionális tudásközpont szerepkör betöltésére.


Forrás:
Privy Council Communications
a Communications First Consulting tagja

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.