Gondolat

Vászon halszemoptikával

2012. SZEPTEMBER 04.

Bodor Lilla képzőművész köralakú, kortárs manierista olajfestményeiből nyílik összegző kiállítás Könnyed léptek címmel kedden Budapesten a Tat Galériában.

A tárlat 25 olajfestményt mutatnak be, köztük a festőművész újabb alkotásait is. A tárlat aktualitását az adja, hogy a művész hosszabb időre elhagyja Magyarországot, így ez egyfajta összegző bemutató is - tette hozzá.

Bodor Lilla művészetében a legfeltűnőbb, hogy a megszokott téglalapalakú vászonfelület mellett igen sok a tondó, a köralakú festmény. Képeinek olyan hatásuk van, mintha halszemoptikával készítette volna, a négyzetalakú munkái is olyanok, mintha domború lencsén át néznénk őket.

A köralakú képekkel manipulálja a néző érzéseit, művészete a manieristákra reflektál, ők voltak azok a képzőművészet történetében, akik először befolyásolták a néző szemszögéből a látványt - magyarázta.

Alkotásain a tárgyak és a tér absztrakt képi motívumokká válnak, néha át is változnak, elrendezésük pedig figurális képzetet kelt. A művész a valós és a saját képzeletének görbetükrén keresztül mutatja be életünk tereit - fejtette ki.
Képein főként városi történeteket elevenít meg, a Pesti esti fikció című alkotásán a kávéház nyári teraszán üldögélő figurákat nyitott testtartással ábrázolja, a kinti és a benti tereket pedig összekapcsolja.

A női szerepekről és az önértelmezésről szóló A Türkiz tükör című festményén a tükör a többi között a Hófehérke meséből ismert tükörre is utal. "De arra a paradoxonra is, hogy a tükör, egyrészt, ha akarjuk, azt hazudja nekünk, hogy a világ legszebbjei vagyunk, másrészt pedig soha nem hazudik, valós arcunkat tükrözi vissza"- fejtette ki.

Bodor Lilla 2007-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, mestere Gaál József volt. 2006-ban Erasmus-ösztöndíjas volt az edinburghi College of Art-ban, Nagy-Britanniában.
A tárlat szeptember 17-ig tart nyitva.2012. szeptember 3., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A háromdimenziós mozi káros élettani hatásai

A 3D technológia alkalmazásának káros élettani hatásai lehetnek.

Hírvilág

Megnyitotta kapuit a Janssen Akadémia

A Janssen ismét mérföldkőhöz érkezett: a Janssen Akadémia megnyitásával olyan egyedülálló kezdeményezést indít el, melynek keretein belül elősegíti a magyar orvosok, ápolók, egészségügyi szakemberek orvosi-egészségügyi tudásának elmélyítését.

Gondolat

Ahová a király is gyalog jár

NAGY Zsuzsanna

Már az állatvilágban megfigyelhető, hogy az egyed nem piszkít a család nyugvóhelyébe.

Gondolat

Ember, Mítosz és a Gép

Deák Erika Galéria következő kiállítása a neves angol kurátor, Jane Neal által rendezett Ember, Mítosz és a Gép című csoportos kiállítását lesz.

Hírvilág

Újrafestett valóság

Mozgássérült és ép művészek közös kiállítása a Nemzeti Galériában