Gondolat

Tannhäuser-előadások

2012. JÚLIUS 25.

A bolygó hollandi című opera bemutatójával kezdődik meg szerda este a 101. Bayreuthi Ünnepi Játékok eseménysorozata.

A bolygó hollandi az idei Wagner-fesztivál újdonsága, amelyet a játékok zenei tanácsadója, Christian Thielemann vezényel. A címszerepet a dél-koreai énekes, Samuel Youn alakítja. A szerepet eredetileg az orosz basszbariton, Jevgenyij Nyikityin énekelte volna, aki vitatott, egyesek szerint horogkeresztes tetoválásai miatt a premier előtt öt nappal visszalépett. Samuel Youn számára nem ismeretlen A bolygó hollandi címszerepe, Kölnben már énekelte ezt a darabban.

Christian Thielemann egyébként átveszi a tavaly bemutatott Tannhäuser-előadások vezénylését is Thomas Hengelbrocktól. Sebastian Baumgarten tavaly nagy vihart kavart rendezésében a svéd Lars Clevemant a német tenor, Torsten Kerl váltja a címszerepben, aki a próbákon kijelentette: esze ágában sincs alsónadrágban rohangálni a színpadon. Erzsébetet viszont idén is Camilla Nylund énekli.

Műsoron marad a 2010-ben - Hans Neuenfels vegyes visszhangot kiváltott interpretációjában - bemutatott Lohengrin. Idén az új sztártenor, Klaus Florian Vogt alakítja a címszerepet.

A repertoár része Stefan Herheim modern, de igen sikeres rendezésében a Parsifal, valamint a Trisztán és Izolda, amelyet Christoph Marthaler állított színpadra. Trisztánt az idén Budapesten Tannhäuserként megismert Robert Dean Smith, Izoldát a szintén a Művészetek Palotájában ünnepelt Iréne Theorin énekli.

Jövőre duplán ünnepi lesz a fesztivál: Wagner születésének 200. és halálának 130. évfordulója alkalmából A nibelungok gyűrűjének új előadására készülnek. Várhatóan azonban Christian Thielemann határozott fellépése ellenére sem készül el addigra a Wagner-család múzeummá alakított háza, a Wahnfried-villa felújítása.

A zeneszerző szülővárosa, Lipcse és Bayreuth megállapodott és elindított egy közös honlapot Lipcsétől Bayreuthig címmel.

MTI
2012. július 24., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Gondolat

"Halálversből millió van, de szülésversből alig"

A szülésről nehéz úgy beszélni, hogy ne kerülne szóba az egészségügy, az aktuális népesedéspolitika vagy a genderkérdések. Nem véletlen, hogy így van, hiszen egy gyermek világra hozása az egyénen és a családon túl kihatással van a társadalom életére is. A szülés milyenségét pedig – hiszen a halálhoz hasonlóan a születés is kikerült már az otthon, a hétköznapiság keretei közül – alapvetően meghatározza az az intézményi gondoskodás, amelyben lezajlik.

Klinikum

A "Gamification" alkalmazásának lehetőségei

ÉBERFI Zsuzsanna, ENGELHADT Fanni, KUTOR Norbert

ABSZTRAKT A játék kiemelt szerepet tölt be mindennapjainkban, számos olyan egyedi elemmel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más tevékenységformáktól, s biztosítják helyét életünkben. A klasszikus játékok mellett egyre inkább teret nyernek az internetes szerepjátékok is, így cikkünkben bemutatjuk ezen játékok és játékosaik világát, s kitérünk a játszás szociális, kognitív és érzelmi hatásaira és a virtuális játék-függőség kérdésére is. Ezen úgynevezett modern játékok mechanikai és dinamikai elemeinek felhasználásával valósítható meg a ’gamification’ nevet viselő módszer, amely egyik legsikeresebb eszköze lehet az oktatás színvonalasabbá, élvezetesebbé és hatékonyabbá tételére a legfiatalabb generációk számára. A ’gamification’ szükségességét a megváltozott nevelési attitűdök, az elavultnak tekinthető oktatási módszerek, az internet térhódítása valamint az általános intelligencia mellett az érzelmi kompetenciák fejlesztésének igénye jelzi.