Gondolat

Szisztematikus elfogultság
Az ipar és a gyógyszervizsgálatok

2011. AUGUSZTUS 15.

A gyógyszeripar és a civil szektor által támogatott kutatások nagyobb valószínűséggel zárulnak pozitív eredménnyel, mint kormányzati társaik, bizonyítják a legújabb kutatások.

Florence T. Bourgeois (Boston Children Hospital) és munkatársai a ClinicalTrials.gov nyilvános adatai felhasználásával 546 gyógyszervizsgálat eredményeit és finanszírozási körülményeit elemezték. Az elmúlt két évben vizsgált közlemények 63%-a gyógyszeripari támogatással, 14%-uk kormányzati forrásokból míg 23%-uk a civil szektor finanszírozásával valósult meg. A gyógyszergyári támogatással készült vizsgálatok jellemzően fázis három vagy fázis négy vizsgálatok voltak.

A tanulmány megállapítása szerint az ipari támogatással készült vizsgálatok között a legmagasabb (85.4%) a pozitív eredménnyel záruló vizsgálat. A civil szektor (nem-állami, illetve non-profit szervezetek) szponzorációjával végzett vizsgálatok között szintén magasabb (71.9%) a pozitív eredménnyel zárult vizsgálat, mint a kormányzati forrásokból megvalósuló projektek (50%) esetében.

Az utóbbi hónapokban az Egyesült Államok tudományos életében ismét előtérbe került a gyógyszeripar és a tudomány kapcsolata. A New England Journal of Medicine (NEJM) vonatkozó júliusi közleményében kiemeli, hogy a kutatásokból már régóta ismeretes, hogy az amerikai kutatók több mint fele pénzügyi kapcsolatban áll a gyógyszeriparral, mégpedig jellemzően a produktívabb, aktívabb réteg. Ez a kapcsolat nem mentes a veszélyektől, az Institute of Medicine megállapításai szerint „szisztematikus elfogultság” figyelhető meg a kutatóknál.

Habár a vezető nemzetközi orvostudományi folyóiratok megkövetelik a szerző részéről a támogatások korrekt feltüntetését, hazánkban még nem követjük ezt a gyakorlatot.

Az Annals of Internal Medicine augusztusi számában közétett mostani közlemény újabb kérdéseket vett fel a gyógyszervizsgálatok függetlenségével és megbízhatóságával kapcsolatban.

eLitMed.hu, Brys Zoltán


Forrás:

Outcome Reporting Among Drug Trials Registered in ClinicalTrials.gov - Annals of Internal Medicine August 3, 2010 vol. 153 no. 3 158-166

Disclosing Industry Relationships — Toward an Improved Federal Research Policy NEJM p1006973

Institute of Medicine. Conflict of interest in medical research, education, and practice. Washington, DC: National Academies Press, 2009.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Nem pirulát árul, a gyógyuláshoz járul hozzá

A szakállamtitkárság csak a konfliktusokat kezeli

Gondolat

GSK elismerte bűnösségét

A csalással vádolt GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszeripari óriáscég három vádpontban elismerte - a főként antidepresszívumokat érintő egészségügyi csalás vonatkozásában - a bűnösségét, és beleegyezett abba, hogy peren kívüli megállapodásként 3 milliárd dollár pénzbüntetést fizessen.

Hírvilág

Nyilvános gyógyszeripari kifizetések

Egy év múlva kiderül, ki mennyit kap szakértésért, klinikai vizsgálatért