Gondolat

Szisztematikus elfogultság
Az ipar és a gyógyszervizsgálatok

2011. AUGUSZTUS 15.

A gyógyszeripar és a civil szektor által támogatott kutatások nagyobb valószínűséggel zárulnak pozitív eredménnyel, mint kormányzati társaik, bizonyítják a legújabb kutatások.

Florence T. Bourgeois (Boston Children Hospital) és munkatársai a ClinicalTrials.gov nyilvános adatai felhasználásával 546 gyógyszervizsgálat eredményeit és finanszírozási körülményeit elemezték. Az elmúlt két évben vizsgált közlemények 63%-a gyógyszeripari támogatással, 14%-uk kormányzati forrásokból míg 23%-uk a civil szektor finanszírozásával valósult meg. A gyógyszergyári támogatással készült vizsgálatok jellemzően fázis három vagy fázis négy vizsgálatok voltak.

A tanulmány megállapítása szerint az ipari támogatással készült vizsgálatok között a legmagasabb (85.4%) a pozitív eredménnyel záruló vizsgálat. A civil szektor (nem-állami, illetve non-profit szervezetek) szponzorációjával végzett vizsgálatok között szintén magasabb (71.9%) a pozitív eredménnyel zárult vizsgálat, mint a kormányzati forrásokból megvalósuló projektek (50%) esetében.

Az utóbbi hónapokban az Egyesült Államok tudományos életében ismét előtérbe került a gyógyszeripar és a tudomány kapcsolata. A New England Journal of Medicine (NEJM) vonatkozó júliusi közleményében kiemeli, hogy a kutatásokból már régóta ismeretes, hogy az amerikai kutatók több mint fele pénzügyi kapcsolatban áll a gyógyszeriparral, mégpedig jellemzően a produktívabb, aktívabb réteg. Ez a kapcsolat nem mentes a veszélyektől, az Institute of Medicine megállapításai szerint „szisztematikus elfogultság” figyelhető meg a kutatóknál.

Habár a vezető nemzetközi orvostudományi folyóiratok megkövetelik a szerző részéről a támogatások korrekt feltüntetését, hazánkban még nem követjük ezt a gyakorlatot.

Az Annals of Internal Medicine augusztusi számában közétett mostani közlemény újabb kérdéseket vett fel a gyógyszervizsgálatok függetlenségével és megbízhatóságával kapcsolatban.

eLitMed.hu, Brys Zoltán


Forrás:

Outcome Reporting Among Drug Trials Registered in ClinicalTrials.gov - Annals of Internal Medicine August 3, 2010 vol. 153 no. 3 158-166

Disclosing Industry Relationships — Toward an Improved Federal Research Policy NEJM p1006973

Institute of Medicine. Conflict of interest in medical research, education, and practice. Washington, DC: National Academies Press, 2009.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

GSK elismerte bűnösségét

A csalással vádolt GlaxoSmithKline (GSK) brit gyógyszeripari óriáscég három vádpontban elismerte - a főként antidepresszívumokat érintő egészségügyi csalás vonatkozásában - a bűnösségét, és beleegyezett abba, hogy peren kívüli megállapodásként 3 milliárd dollár pénzbüntetést fizessen.

Gondolat

Nem pirulát árul, a gyógyuláshoz járul hozzá

A szakállamtitkárság csak a konfliktusokat kezeli

Hírvilág

Nyilvános gyógyszeripari kifizetések

Egy év múlva kiderül, ki mennyit kap szakértésért, klinikai vizsgálatért