Gondolat

Számítógépes programmal olvashatók majd a gondolatok

2011. AUGUSZTUS 15.


A Washingtoni Egyetem kutatói felfedezték, hogyan formálódnak az agyban a szavak. Az eredmény áttörő jelentőségű lehet a súlyos beszédnehézséggel küzdők kezelésében.

A Journal of Neural Engineering oldalain megjelent tanulmány arra keresi a választ, miként rendeződik az agy a szavak formálása során. Elektródák segítségével Eric Leuthardt és munkatársai egy olyan területet tanulmányoztak, mely az angol nyelvet kialakító 40 hang létrehozásában érintett. Felfedezték, hogy mindegyik hangnak saját elektromos ingerületi mintázata van, ezeket elemezve egy számítógépes program képes lehetne leírni az adott egyén gondolatait.

A vizsgálatot súlyos epilepsziában szenvedő egyéneken végezték: mindegyikük fejét 64 elektróda segítségével vizsgálták. Az alanyoknak négy hangot kellett ismételniük: ú, a, e, és í. Ugyanakkor az orvosok a beszédért felelős területek, az úgynevezett Wernicke- és Broca-mezők aktiválását regisztrálták. Mindazonáltal ez a négy hang nem elég arra, hogy teljes mondatokat lehessen tanulmányozni, ehhez további vizsgálatok szükségesek.
Leuthardt megállapította továbbá, hogy egy szignál akkor is létrejön, amikor az egyének csak az adott hangra gondolnak, azonban ez a jel a kiejtett mintától merőben különböző. Ez a jövőben felveti annak lehetőségét, hogy akár kimondás nélkül is lehessen érteni az egyén gondolatait. A módszer sokat segíthet az úgynevezett locked-in szindrómásokon, akik képtelenek a kommunikációra.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Látható agyhullámok
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.

Gondolat

"Ez nem Rio de Janeiro"

1937. október 15. született Odesszában Ilja Ilf szovjet-orosz író.

Gondolat

Las Trece Rosas – Tizenhárom Rózsa

ZALAI Anita

1939. augusztus 5-én Spanyolországban – néhány hónappal a polgárháború befejeződése után – Franco tábornok parancsára a madridi Almudena temető keleti falánál kivégeztek tizenhárom fiatal lányt.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.