Gondolat

Számítógépes programmal olvashatók majd a gondolatok

2011. AUGUSZTUS 15.


A Washingtoni Egyetem kutatói felfedezték, hogyan formálódnak az agyban a szavak. Az eredmény áttörő jelentőségű lehet a súlyos beszédnehézséggel küzdők kezelésében.

A Journal of Neural Engineering oldalain megjelent tanulmány arra keresi a választ, miként rendeződik az agy a szavak formálása során. Elektródák segítségével Eric Leuthardt és munkatársai egy olyan területet tanulmányoztak, mely az angol nyelvet kialakító 40 hang létrehozásában érintett. Felfedezték, hogy mindegyik hangnak saját elektromos ingerületi mintázata van, ezeket elemezve egy számítógépes program képes lehetne leírni az adott egyén gondolatait.

A vizsgálatot súlyos epilepsziában szenvedő egyéneken végezték: mindegyikük fejét 64 elektróda segítségével vizsgálták. Az alanyoknak négy hangot kellett ismételniük: ú, a, e, és í. Ugyanakkor az orvosok a beszédért felelős területek, az úgynevezett Wernicke- és Broca-mezők aktiválását regisztrálták. Mindazonáltal ez a négy hang nem elég arra, hogy teljes mondatokat lehessen tanulmányozni, ehhez további vizsgálatok szükségesek.
Leuthardt megállapította továbbá, hogy egy szignál akkor is létrejön, amikor az egyének csak az adott hangra gondolnak, azonban ez a jel a kiejtett mintától merőben különböző. Ez a jövőben felveti annak lehetőségét, hogy akár kimondás nélkül is lehessen érteni az egyén gondolatait. A módszer sokat segíthet az úgynevezett locked-in szindrómásokon, akik képtelenek a kommunikációra.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Látható agyhullámok
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.