Gondolat

SeriousFun-táborok növelik a rezilienciát

2015. ÁPRILIS 29.

A SeriousFun táborok, így a súlyosan beteg gyerekek gyógyulásáért létrejött Bátor Tábor Alapítvány tábora tényleg megváltoztatják a gyerekek életét. A Yale Egyetem legfrissebb értékelő tanulmánya megerősíti mindazt, amit a mosolyokból, a nevetésekből és a történetekből már évek óta tudtunk – a SeriousFun tényleg életre szóló élmény.

Gyakran mondjuk, hogy a táborozás után megváltozik a gyerekek élete, ezt a táborban járt, csillogó szemű gyerekek, a szülők, az önkéntesek és az egészségügyi csapat tagjai is megerősítik. Az elmúlt néhány évben a SeriousFun Children’s Network és a Yale Orvosi Egyetemének Gyermektudományi Központja azon dolgoztak, hogy megtudják, mit tesz pontosan a SeriousFun táborszövetség a gyerekekért?

A táborozó gyerekek szülei körében a tábort megelőzően, majd a tábor után egy hónappal is felmérést végeztek a gyerekek hozzáállásával és viselkedésével kapcsolatban, hogy megvizsgálják a tábor lehetséges hatásait. A kutatás megerősítette: a tábor valóban megváltoztatja a gyerekek életét:

• a szülők 79%-a szerint a gyermekének nőtt az önbizalma,
• 77% szerint a gyermekének jobb lett az önértékelése,
• 75% szerint a gyermeke érettebben viselkedik,
• 74% szerint a gyermeke önállóbbá vált,
• 76% szerint a gyermeke jobban érdeklődik a társas tevékenységek iránt,
• 80% szerint a gyermeke szívesebben próbál ki új dolgokat.

A felmérés keretében arra kérték a szülőket, hogy a közösségi támogatás különböző tényezőit értékeljék a gyerekek rezilienciájának (rugalmas lelki alkalmazkodóképességének) szempontjából. A kapcsolati készség az egyik olyan fontos tényező, amelyben jelentős javulás volt tapasztalható a tábor után egy hónappal. Ez a javulás hozzájárult a más fontos területeken tapasztalt pozitív eredményekhez is, mint például:
• az orvosi személyzethez való hozzáállás,
• a gyógyszerszedéssel kapcsolatos attitűd,
• alkalmazkodóképesség,
• társasági és passzív problémamegoldó stratégiák
• új barátok szerzése.

Az összegyűjtött adatok segítségével a tanulmány megállapította, hogy a SeriousFun-táborozóknál jelentős javulás figyelhető meg a tábor után egy hónappal: nőtt az önbizalmuk és az önértékelésük, javultak a kapcsolatteremtő és társas készségeik. Ezek az eredmények pozitív hatással voltak a gyerekek életének más területeire is, mint például a gyógyszerszedéshez való hozzáállásukra, az alkalmazkodóképességükre, illetve arra, hogy mennyire tudnak új barátokat szerezni.

Az értékelés megmutatja, hogy a SeriousFun-táborokban megfigyelhető dinamizmusok – például az új barátságok, a támogató közösség, a javuló társas készségek – mind növelik a táborozók ellenálló képességét, komoly pszichológiai és szociális segítséget biztosítanak a gyerekeknek, amely növeli a rezilienciát és ezzel segíti őket a betegségükkel szembeni küzdelemben.

Forrás: Bátor Tábor

Kapcsolódó videó:


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Gondolat

A szem és a látás a Bibliában

RÁCZ Péter

A látásra vonatkozó igehelyek és értelmezésük, szimbolikus jelentőségük a Bibliában.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

COVID-19

Táplálkozási ajánlások a CoVID-19 miatti karantén idején

A karanténhoz társuló stressz alvászavarokat is okozhat, ami tovább fokozhatja a stresszt és ezáltal a táplálékbevitelt, ami egy ördögi kör kialakulásához vezethet. Fontos, hogy vacsorára olyan ételeket fogyasszunk, amelyek szerotonint vagy melatonint tartalmaznak vagy elősegítik ezeknek a szintézisét.